Man troede, at den sidste kongefasan var død

NYHED | ABONNENT | 3. JUN 2022 • 05:30

Den 3. maj kunne Tidende fortælle, at en kongefasan var blevet påkørt af en bil i krydset Ølenevej og Nexøvej. Fuglen var omtalt nogle gange, da der kun findes få af dem i Danmark, og fordi de normalt holdes i fangenskab.

Nu viser det sig, at der stadig vandrer en kongefasan rundt på Bornholm, for en familie på Pederskervejen ser tit den smukke fugl.

– Vi møder den næsten hver dag udenfor vores hus lige udenfor Pedersker. Den virker næsten tam, fortæller Majken Olsen, der da også både har taget billeder og nogle videoklip af den flotte fasan.

– Den går lidt søgende rundt, lidt som om den mangler en mage, synes Majken Olsen.

Finn Bidstrup fra Aarsballe, der i næsten 40 år har holdt forskellige fasaner som prydfjerkræ – guldfasaner, sølvfasaner, amherstfasaner, fortalte sidst i april måned til Tidende, at kongefasanen, der var blevet set ved Egeby, sandsynligvis var et enkelt undsluppet individ, også fordi der kun er ganske få af dem i Danmark.

– Det er en fasan, som vi holder i volierer. Men den kan klare sig udendørs året rundt. Den er kommet hertil i en transportkasse fra Danmark, eventuelt Sverige. Sandsynligvis sammen med en høne. Jeg kunne forestille mig, at hønen er død, og så er man blevet træt af hannen, og den er sluppet ud af uransagelige årsager. Sådan går det nogle gange, sagde Finn Bidstrup som et bud på, hvordan kongefasanen var havnet i naturen.

Han sagde desuden, at kongefasanen kommer fra Kina, og at den blev indført til Europa i 1831 af en engelsk journalist.

– Vi er ikke så mange på Bornholm, der har fasaner. Vi er kun fem-otte stykker, som gør noget særligt ved det, og ingen af dem bor i det område, hvor fasanen er set. Når vi køber fasaner, er det med henblik på at holde dem i volierer, avle på dem og bytte med andre avlere. Vi kender hinanden og er med i nogle hønseforeninger, sagde Finn Bidstrup.

Nu er der så spottet endnu en kongefasan i området.

FÅ ABONNEMENT