Mæglere: Her er fremtiden for museet

Mæglere: Her er fremtiden for museet
I forhaven har museet skam sin helt egen bunker. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 18. MAR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
18. MAR 2023 • 05:30

Bygningerne og grunden, som rummer Bornholms Museum i Rønne, skal sælges på et tidspunkt, måske allerede i midten af 2024. Her er nogle ejendomsmægleres bud på, hvem der kunne være interesseret – og til hvad.

Bornholms Museum i Sankt Mortens Gade, Rønne, skal sælges på et tidspunkt, når det kulturhistoriske museum flytter op i nye bygninger ved kunstmuseet ved Helligdomsklipperne på Nordbornholm.

Lederen af museet, Jacob Bjerring-Hansen, sagde forleden i Bornholms Tidende, at det gamle museum muligvis – intet er nagelfast endnu – allerede i midten af 2024 kan blive støvet af og sat til salg. Altså både den store hovedbygning, som udgør cirka 1.200 kvadratmeter, og dertil de mindre huse, som i dag rummer administration, arkæologer, bygningshåndværkere og andet, og som han vurderer udgør cirka 600 kvadratmeter.

Dertil er der et større ubebygget areal ud mod Smedegade.

Men hvad kan man forestille sig, disse bygninger og arealet centralt placeret i Rønne, som det hele er, eventuelt kan bruges til? Hvem vil være interesseret og til hvilken pris?

Bornholms Tidende har spurgt nogle ejendomsmæglere om, hvad de tænker om salget.

• Steffen Lorentzen, Rønne Ejendomshandel:

– Det ligger lige til højrebenet, synes jeg, at det bliver omdannet til boligformål. Ellers skal der lige komme en, der tilfældigvis kunne bruge det til erhverv, men det er oplagt at gøre, som vi ser Kim Christiansen og Nordbornholms Byggeforretning gør i det gamle gymnasium i Søborgstræde, som er ved at blive omdannet til boliger.

– Om det så skal være kollegieværelser eller lejligheder, eller hvad det skal være, vil være op til den investor, der kommer, men det kunne jo være et fantastisk sted at bo. Der er mange muligheder i det, og min gamle drøm om et ældrefællesskab kunne også være en mulighed.

Hvad med det ubebyggede areal?

– Det kunne blive et fællesareal for sådan en forening, men man kan eventuelt også bygge noget på det.

Tør du sige noget om prisen?

– Nej, slet ikke. Så skal jeg først hen og gå bygningerne igennem. Men jeg har da tænkt mig at melde mig på banen, for Rønne Ejendomshandel vil helt sikkert være interesseret i at få opgaven.

• Gurli Hansen, Realmæglerne:

– Hvad det skal koste, er det umiddelbart svært at sige noget om, der skal man grave lidt dybere i sagen og se, hvad det egentlig er tilladt at lave, om der er restriktioner og så videre. Men noget, der eksempelvis kunne være spændende, er da bunkeren fra krigen, som ligger ved museet. Den kan sagtens bidrage til, at nogen vil synes, at det kunne være interessant et benytte stedet i forbindelse med erhverv, hvor man kunne inddrage den på en eller andet måde.

Kunne du forestille dig lejligheder i hovedbygningen?

– Ja, det kunne også sagtens være aktuelt, der mangler jo boliger, og med så mange kvadratmeter kunne nogen sikkert også finde det relevant. Også fordi det altid er godt, når der følger en historie med sådan en bygning. Taler vi erhverv, er det kun et plus, hvis man kan knytte det sammen med historien, uanset om vi taler noget håndværksmæssigt, et spisested eller andet. Og så ligger det jo virkelig centralt.

Kan man forestille sig en virksomhed, der efterspørger så stor en bygning?

– Jamen, det kunne jo være flere firmaer, der gik sammen om det, ligesom du for eksempel ser det oppe i Torvehallen. I museet kunne man lave et spændende sted, som er endnu mere centralt placeret.

Ville I være interesserede i at få sådan en opgave?

– Det er altid spændende med sådan en type opgave, som ligger helt uden for normalen. Og det kunne sagtens være, det skulle benyttes til et boligformål, om det så skulle være ældrevenligt, ungdomsboliger, eller hvad man nu kan forestille sig. Men vi solgte jo for eksempel Striens grund, hvor der er bygget flere boliger, og det blev da rigtig godt byggeri, så jeg kunne godt forestille mig, investorer være interesserede i museet. Jeg tror, der er gode muligheder, uanset om vi taler erhverv eller bolig. Beliggenheden er det vigtigste, for du kan altid gøre noget ved bygningerne, og så er det kun et spørgsmål, om der lovgivningsmæssigt er nogle begrænsninger.

Er beliggenheden i top her?

– Ja, det ligger jo så centralt, som det er tilfældet, og der er grønne områder relativt tæt på både oppe ved biblioteket og nede i havneområdet, siger Gurli Hansen.

• EDC Bornholmerbo, Kurt Mortensen:

– Helt umiddelbart vil jeg sige, at jeg kunne forestille mig, at man omdannede museet til boliger, siger han.

– Prisen tør jeg slet ikke vurdere uden at gå nærmere ind i det, og en form for erhverv har jeg svært ved at forestille mig, men når Nordbornholms Byggeforretning kan omdanne det gamle gymnasium til boliger, vil jeg også mene, at det vil kunne lade sig gøre i museet, hvis i øvrigt lokalplaner og alt muligt andet tillader det.

– Om det er muligt i forhold til lysindfald og så videre, kan selvfølgelig være spørgsmålet, det er måske en lidt speciel bygning, hvad det angår.

Men beliggenheden er vel god?

– Ja, dét synes jeg, den er. Så hvis det er muligt at lave så centralt beliggende boliger, ville det være super.

Ville I have lyst til at kaste jer ud i sådan en opgave?

– Vi siger meget sjældent nej tak til opgaver. Det ville være en speciel opgave, men selvfølgelig ville vi være klar til det, siger Kurt Mortensen.