Bornholms Museums bygninger kommer til salg

Bornholms Museums bygninger kommer til salg
Disse 1.200 kvadratmeter kommer på et tidspunkt til salg – plus det løse. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 14. MAR 2023 • 05:31
NYHED | ABONNENT
14. MAR 2023 • 05:31

Når det nye kulturhistoriske museum ved kunstmuseet, Helligdomsklipperne, er bygget, skal Bornholms Museum sælge sine gamle bygninger.

Det bliver en af de store opgaver for en ejendomsmægler at sælge det kulturhistoriske museum i Sankt Mortens Gade, Rønne, når museumsbyggeriet ved kunstmuseet nær Helligdomsklipperne på kysten mellem Gudhjem og Tejn er nået så langt, at tiden nærmer sig for flytningen af Bornholms Museum.

Lederen af Bornholms Museum, Jacob Bjerring-Hansen, ved ikke præcis, hvornår der kommer til at ske noget, men han fortæller, at det, der bliver planlagt efter, er, at formidlingsdelen af det nye museum rykker op i de nye bygninger, mens arkæologerne og magasinerne rykker til Snorrebakken i Rønne.

– Så vil der ikke være noget tilbage i de gamle bygninger, og så skal vi have dem sat til salg, siger han.

– Det giver forhåbentlig nogle penge i kassen, som vi kan bruge til at optimere nogle af vores flytteplaner. For eksempel skal vi også opbygge et dyrt værksted til vores bygningshåndværkere, som renoverer vores fredede bygninger, laver udstillinger og så videre. Der er helt sikkert mange andre ting, som vi også får brug for penge til.

Ud over selve den store museumsbygning på cirka 1.200 kvadratmeter i Sankt Mortens Gade er der også de mindre bygninger, hvor administrationen nu holder til, samt den store grund bag museet ud mod Smedegade. På den anden side af Sankt Mortens Gade ligger en tidligere kirke, som museet ligeledes ejer, men som ikke i første omgang kommer til salg. Den vil i første omgang fortsat blive benyttet som sekundært magasin.

Rives ned?

Tror du, at den store museumsbygning vil blive stående, eller vil den mon blive revet ned?

– Det er et helt åbent spørgsmål. For fem år siden ville jeg have tænkt, at den helt sikkert skulle rives ned, men i dag med de dyrere byggematerialer og så videre, kan det sagtens være, at der er en vej frem i forhold til at få bygningen udnyttet, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Har du et bud på, hvornår bygningerne kommer til salg?

– Nej, men hvis alt fuldstændig flaskede sig, kunne vi være rykket ud herfra om godt et år, måske midt i 2024. Og så ville det være fuldt muligt at overtage bygningerne, siger museumslederen.

Kan man bygge det nye museum så hurtigt?

– Nej, men vi kan ikke rykke direkte fra det ene til det andet museum. De fleste genstande skal tages ud af deres montrer, konserveres, have nye monteringer og så videre, så vi undgår ikke en lukkeperiode, hvor der ikke er et bornholmsk museum, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Hvornår tror du, det nye museum står klar?

– I starten af 2026.