Hasle markerer igen 1658-oprøret

Det bornholmske oprør mod svenskerne markeres med kransenedlæggelse, musik og mad den 8. december.
Jens Kofoed, Povl Anker, Peder Olsen, Villum Clausen...
Det er navne, som uvilkårligt får bornholmerne til at tænke på færger.
Det er nok færre af os, der kommer til at tænke på de mænd, som for 364 år siden var i spidsen for bornholmernes oprør mod det daværende svenske styre på Bornholm. Der er måske også en del af os, der ikke har helt styr på den historie.
Det var onsdag den 8. december 1658, at en gruppe på 22 navngivne bornholmere gjorde oprør. Den korte version af historien er, at den danske konge, Frederik III, ved Roskilde-freden den 26. februar 1658 havde afstået Skåne, Halland, Blekinge og Bornholm til Sverige. Den bornholmske oprørsgruppe var ledet af Jens Pedersen Koefoed fra Hasle, og den svenske kommandant Johan Printzenskjöld blev skudt den 8. december i Rønne af Willum Clausen. Bornholm blev derefter givet tilbage til Kong Frederik III og var atter en del af Danmark.
350-året for denne begivenhed blev markeret på Bornholm i 2008. Bornholms Museum lavede en særudstilling, "Pest, pistoler og Printzensköld". Der var en officiel markering i Aa Kirke, og på selve dagen blev der holdt et mere folkeligt arrangement i Hasle og Rutsker. Her var blandt andre formanden for Hasles lokalhistoriske forening, Richardt Vang-Olsen, med til at arrangere.
Det blev en tradition
Siden har den lokalhistoriske forening med formanden i spidsen gjort det til en tradition, at man hvert år den 8. december markerer oprøret mod svenskerne.
Når man i Hasle har gjort 1658 til en "haslebegivenhed" skyldes det, at 10 ud af de førnævnte navngivne bornholmske oprørere, var fra Hasle. Det er også på torvet i Hasle, at der i 1908 blev rejst en mindesten med navne på centrale personer fra oprøret mod svenskerne.
Markeringen torsdag den 8. december med start klokken 16.30 på Hasle Torv bliver efter nogenlunde samme koncept som tidligere. Der er en velkomst ved formanden for Hasle Byting, Kaj Erik Mortensen, og en trompetfanfare ved musikeren af samme navn, Kaj Erik Mortensen, samt kransenedlæggelse ved mindestenen.
Deltagerne mødes i Hasle Kirke klokken 16.58, hvor der er underholdning ved en række lokale musikere. Der er fællessalmer, og sognepræst Jens Jørgen Rasmussen medvirker.
70 til spisning
Derefter er der spisning på Hotel Herold med 70 tilmeldte, oplyser Lulu Hansen, næstformand for Hasle-Egnens Lokalhistorie & Filmværksted.
– Med så mange tilmeldt mener jeg, at 1658 stadigvæk er en succes, selv om vi nok må sige, at det er et lidt specielt arrangement. Nogle aner ikke, hvad man snakker om, hvis man nævner 1658-oprøret på Bornholm. Jeg vidste heller ikke meget om det, før jeg blev medlem af foreningen, siger Lulu Hansen.
Hvorfor tror du, at der fortsat er så stor interesse for at markere 1658?
– Det er nok det her med, at vi øboer er stolte over, at vi er os selv. Nu må vi se, hvor længe interessen holder. Vi tager et år ad gangen, siger Lulu Hansen.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration