Gudhjembanens gamle stationer med i ny bog

Gudhjembanens gamle stationer med i ny bog
Gudhjembanens stationsbygninger er et af de emner, der bliver behandlet i en ny udgivelse om arkitekten Kay Fisker. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
KULTUR | Søndag 5. november 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
KULTUR | Søndag 5. november 2023 • 15:30

Når forlaget Strandberg Publishing udgiver "Kay Fisker. Moderne arkitektur – Levende tradition" er Gudhjembanens stationer et af de emner, der bliver berørt.

Går man på museum i Gudhjem eller i skole i Østerlars, er der en god chance for, at man befinder sig i en bygning tegnet af en af de mest indflydelsesrige danske arkitekter. Det er i hvert fald den betegnelse, forlaget Strandberg Publishing bruger om Kay Fisker i anledning af udgivelsen "Kay Fisker. Moderne arkitektur – Levende tradition". Ifølge forlaget står han bag nogle af hovedværkerne i dansk arkitektur fra det 20. århundrede. Hans bidrag til det bornholmske landskab er stationsbygningerne på strækningen mellem Gudhjem og Christianshøj i Almindingen.

Sammen med Aage Rafn vandt Kay Fisker i 1915 førstepræmien i den konkurrence, der afgjorde, hvem der skulle tegne stationerne i Gudhjem, Østerlars og Østermarie, trinbrættet ved Christianshøj og en togfølgestation i Åløse. På hjemmesiden Bornholmernes Historie kan man læse, at bornholmerne ikke var begejstrede for dem, men i dag er flere af dem fredet og betragtes som fine arkitekturperler i landskabet.

Deres eget særpræg

I forbindelse med fredningen af de gamle stationsbygninger i Gudhjem, Østerlars og Østermarie fremhæves det, at bygningerne har kulturhistorisk værdi som nogle af arkitekterne Kay Fisker og Aage Rafns tidlige, men toneangivende værker.

"Kay Fisker og Aage Rafn forsøgte med stationerne langs Gudhjembanen at tilpasse bygningerne det bornholmske landskab og den bornholmske byggeskik, hvilket medførte, at alle stationerne fik deres eget særpræg, grundet deres beliggenhed. Forlægget var de bornholmske byhuse med deres lave og lange, præcise bygningskroppe, tjærede sokler, røde kalkede facader og afvalmede tegltage."

Stationsbygningerne blev fredet i 1984. Året efter blev Christianshøj Trinbræt fredet. Togfølgestation i Åløse er ikke fredet.

Bedre leveforhold for befolkningen

Kunsthistoriker Martin Søberg tager i "Kay Fisker. Moderne arkitektur – Levende tradition" udgangspunkt i sin forskning og udfolder arkitektens virke over seks kapitler. Han fortæller blandt andet om påvirkningen af historisk dansk arkitektur i de tidlige jernbanestationer på Bornholm.

Indtil sin død i 1965 realiserede Kay Fisker omkring 200 projekter. Han mente, at arkitekturen var en kunstart, som skulle bruges til at skabe bedre leveforhold for den brede befolkning. Derfor skulle arkitekturen også udvikles ved at tilpasse sig samfundets ønsker og behov. Det fremgår af en pressemeddelelse fra forlaget.

Med disse tanker, gennem sit arbejde som redaktør på tidsskriftet Arkitekten og som professor på Kunstakademiets Arkitektskole var han med til at forme fremtidige generationer af arkitekter. Han underviste blandt andre Arne Jacobsen.

Gudhjembanen blev indviet i 1916 og lukkede igen i 1952. Gudhjems tidligere station huser i dag Gudhjem Museum, mens Friskolen Østerlars ejer byen gamle stationsbygning.

"Kay Fisker. Moderne arkitektur – Levende tradition" udkommer 9. november.

FÅ ABONNEMENT