"Kay Fisker og Aage Rafn forsøgte med stationerne langs Gudhjembanen at tilpasse bygningerne det bornholmske landskab og den bornholmske byggeskik, hvilket medførte, at alle stationerne fik deres eget særpræg, grundet deres beliggenhed. Forlægget var de bornholmske byhuse med deres lave og lange, præcise bygningskroppe, tjærede sokler, røde kalkede facader og afvalmede tegltage."
Stationsbygningerne blev fredet i 1984. Året efter blev Christianshøj Trinbræt fredet. Togfølgestation i Åløse er ikke fredet.
Bedre leveforhold for befolkningen
Kunsthistoriker Martin Søberg tager i "Kay Fisker. Moderne arkitektur – Levende tradition" udgangspunkt i sin forskning og udfolder arkitektens virke over seks kapitler. Han fortæller blandt andet om påvirkningen af historisk dansk arkitektur i de tidlige jernbanestationer på Bornholm.
Indtil sin død i 1965 realiserede Kay Fisker omkring 200 projekter. Han mente, at arkitekturen var en kunstart, som skulle bruges til at skabe bedre leveforhold for den brede befolkning. Derfor skulle arkitekturen også udvikles ved at tilpasse sig samfundets ønsker og behov. Det fremgår af en pressemeddelelse fra forlaget.