Glæde i Klemensker: Endelig bliver foreningshuset færdigt

Glæde i Klemensker: Endelig bliver foreningshuset færdigt
Håndværkerne fra HJB-Byggeforretning er i øjeblikket i gang med at bygge en ny facade ud mod skolegården. Foto: Kjeld Lundbæk
NYHED | ABONNENT | 28. SEP 2023 • 19:00
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. SEP 2023 • 19:00

Håndværkerne er i gang på den tidligere folkeskole.

– Vi er glade for, at der endelig sker noget.

Det siger Philip Kjøller, formand for Klemensker Land- og Byforening, i en kommentar til, at håndværkerne er rykket ind på den tidligere Klemensker Skole for at renovere bygning C til brug for byens foreninger.

Foreningshuset er blevet kaldt den uendelige historie, fordi den har stået på i så mange år, hvor brugerne ikke har haft de optimale forhold. Mange ældre mennesker bruger huset, men der har for eksempel ikke været gode handicapforhold og langt til et toilet. Det fortælles, at det har fået nogle ældre til at holde sig væk fra blandt andet den lokalhistoriske forenings populære foredrag.

– Vi har gennem mange år brugt store mængder af tid og energi på sagen. Så nu bliver det fantastisk at få det afsluttet, siger Philip Kjøller.

Frivillige hjælper

Kommunen afsatte allerede for over to år siden 450.000 kroner til arbejdet og yderligere 360.000 kroner til en energirenovering. Siden pengene blev bevilget, er blandt andet materialepriser steget betydeligt.

Bekymringen var derfor, at pengene ikke ville række. Men takket være, at brugerne af huset har ydet en del frivilligt arbejde, med blandt andet nedrivning, flytning og opbevaring af ting, har man fået tingene til at hænge sammen.

Håndværkerne er i øjeblikket i gang med at udskifte hele facaden ud mod skolegården i stueplan. Der kommer nye vinduer og døre samt en ny facadebeklædning i douglasgran.

På den modsatte side, ud mod hallens parkeringsplads, kommer der et nyt og handicapvenligt indgangsparti.

Bygningen bliver adskilt fra ungdomsskolen i hovedfløjen med en brandvæg. Desuden bliver der etableret et handicaptoilet.

De frivillige er ikke færdige endnu, for etablering er nye køkkenfaciliteter (som man havde håbet på ville være med i budgettet) og indsætning af skabe, opvaskemaskine, køleskab og komfur er ikke omfattet af bevillingen, men er noget brugerne selv skal klare.

Philip Kjøller siger, at man i foreningerne vil prøve at finde nogle penge til dette formål.

Midt i december

Foreningshuset er lukket, mens renoveringen står på. Byggeriet forventes færdigt midt i december.

Foreningshuset rummer det lokalhistoriske arkiv, et vævelokale, et stort mødelokale samt en bred gang, som man ønsker at tage i brug til blandt andet mødeaktiviteter.

I borgerforeningen er forventningen, at et opdateret foreningshus vil få flere brugere til at vende tilbage, og at der er et potentiale for nye grupper af brugere.