Generationsskifte i Nyker: Asger overlader scenen til Trine

Trine Saksaa er ny daglig leder i Nyker Forsamlingshus. Hun afløser Asger Pedersen, der er noget af en institution i byen.
– Jeg har det sådan, at folk må tage mig, som jeg er. Jeg kan aldrig gøre det samme, som Asger har præsteret. Jeg kommer til at lave nogle ændringer, både bevidst og ubevidst.
Sådan svarer Trine Saksaa på spørgsmålet, om det ikke kan give lidt uro i maven at skulle efterfølge Asger Pedersen som formand og daglig leder af Nyker Forsamlingshus.
Asger Pedersen er på de 18 år, han har stået i spidsen for forsamlingshuset blevet lidt af en institution i byen. Men han er også blevet 76 år, og generationsskiftet har været på vej i et stykke tid.
– Jeg "sagde op" for to år siden, siger Asger Pedersen.
Det er en frivillig tjans, et ulønnet job, at stå for forsamlingshuset, som er ejet af Nyker Idrætsforening. Det er en vidtforgrenet opgave, hvor man både skal tage imod bestillinger, stille borde og stole op, servere kaffe og kage, gøre rent, lave regnskab og meget andet.
Der sker for lidt
Coronaen kom og besværliggjorde tingene og en mulig afløser trak sig. Men så dukkede 50-årige Trine Saksaa rent bogstaveligt op på på banen. Hun var flyttet til byen og syntes, at der skete for lidt. Hendes første bidrag var at arrangere loppe- og kræmmermarkeder på Nyker Stadion.
– Så fik idrætsforeningen mig engageret i klubhuset, for jeg syntes, at der skulle være åbent i klubhusets cafeteria, når der er fodboldkampe. Jeg kunne huske, fra da jeg selv spillede fodbold, at man kunne gå ind i klubhuset bagefter. Det var hyggeligt, så det syntes jeg, at der manglede, fortæller Trine Saksaa.
Nu er hendes engagement så fortsat ud i forsamlingshuset, hvilket Asger Pedersen gerne indrømmer, at han har medvirket til. Så andre må nu sørge for at holde åbent i klubhuset.
AfskedsreceptionNyker Idrætsforening holder lørdag den 18. juni klokken 13 afskedsreception for Asger Pedersen, der stopper efter 18 år som formand og daglig leder for Nyker Forsamlingshus.
Receptionen holdes i forsamlingshuset.
Asgers lange sedler
Generationsskiftet startede i det tidlige forår, og siden er Trine Saksaa blevet sat ind i de forskellige arbejdsopgaver for stille og roligt at overtage dem fra Asger Pedersen, der stopper ved udgangen af året.
Overdragelsen består blandt andet i, at Trine Saksaa får lange håndskrevne sedler om, hvad Asger Pedersen gør i forbindelse med de forskellige arrangementer:
– Men så skal Trine selv vurdere, hvordan hun vil gøre. Hvem siger, at min måde er den rigtige – selv om jeg selvfølgelig mener det, siger Asger Pedersen.
Trine Saksaa, der er førtidspensionist, har arbejdet i 16 år som tjener, har været restaurantchef og har også haft sin egen café-bar i Rønne.
Hun overtager et forsamlingshus, som kører godt. Coronaen er overstået. Der bliver atter booket, og der er bestillinger til lidt ud i fremtiden.
Man er begunstiget i at have faste ugentlige brugere i form af bankospillere og kortspillere. Dertil kommer møder og arrangementer og fester i weekenden. Lejerne kommer fra hele øen.
– Vi sluttede sidste uge med tre aftenarrangementer i træk, fortæller Asger Pedersen.
Ideer til nye aktiviteter
Bornholms Frie Idrætsskole har igennem mange år lejet sig ind i forsamlingshuset, hvor man hver dag laver mad i køkkenet og bruger den store sal som spisesal for skolens elever og personale.
– Skolen står selv for det hele, og så har de et rengøringsselskab, som kommer og gør rent, så vi om eftermiddagen kan gøre klar, når der er et arrangement om aftenen, forklarer Asger Pedersen.
Trine Saksaa kommer med flere ideer til aktiviteter, for det er stadig hendes mål, at der skal ske mere i Nyker. Det kan for eksempel være danseaftener og foredragsaftener, siger hun.
Asger Pedersen dækker op til fest. Arkivfoto: Jacob Jepsen
Byens midtpunkt– Uden Asger havde der ikke været noget forsamlingshus, siger Mathias Larsen, formand for Nyker Idrætsforening, om Asger Pedersens indsats for Nyker Forsamlingshus igennem 18 år.
– Det er et af øens flotteste forsamlingshuse efter det arbejde, Asger har lagt i det. Han afleverer et forsamlingshus, som er både nyrenoveret, og som har en god økonomi. Alt er faktisk renoveret inden for de seneste 10 år. Alligevel har Asger ikke brugt særlig mange penge, for han har søgt fonde og fået penge til alle projekter. Så på den måde er det en fantastisk indsats, han har gjort for ikke kun idrætsforeningen, men for hele byen, for forsamlingshuset er Nykers midtpunkt, hvor alt fra møder til fødselsdage bliver holdt, siger Mathias Larsen.
– Asger står aldrig stille, og der mangler ikke noget, og der er heller ikke noget, som burde være gjort. Det som Asger har præsteret, vil ikke blive gjort på den samme måde. Han har brugt mere end fuld tid på opgaven, og det kan andre ikke bare gå ind og gøre. Vi har ikke rigtig vidst, hvordan det skal fungere uden Asger, så det bliver spændende. Jeg tror, at det kommer til at gå fint, og at Trine finder sin egen måde at gøre tingene på, siger Mathias Larsen.
Hvad betyder det for idrætsforeningen ar have forsamlingshuset?
– Det er et stort samlingssted, og forsamlingshuset har en rigtig god økonomi, og på den måde er det også en stor del af idrætsforeningen, slutter NIF-formanden.
Asger Pedersen: Jeg kommer til at savne atmosfæren
Nyker Idrætsforening var tæt på at opgive at drive forsamlingshuset i 2004.
Det har været magtpåliggende for Asger Pedersen at finde en afløser, der "vil" Nyker Forsamlingshus, for han erkender gerne, at huset er blevet et hjertebarn for ham.
Nyker Forsamlingshus var oprindelig kommunalt. Da Hasle Kommune i 1989 skulle spare, blev huset for den symbolske sum af én krone overdraget til Nyker Idrætsforening mod, at foreningen fremover selv skulle stå for driften.
Asger Pedersen, der havde været brugsuddeler i Nyker i 30 år, kom ind i opgaven i 2004, og dengang var udsigterne absolut ikke gode. Huset var nedslidt, og økonomien var dårlig.
– Jeg var stoppet i brugsen i 2000 på grund af dårligt helbred. Men så fik jeg det bedre, og det var ren stædighed, at jeg gik ind i arbejdet med forsamlingshuset. For man talte om, at huset skulle gå tilbage til kommunen igen, men jeg sagde, at det kunne ikke være rigtigt, og at jeg godt ville være med til at redde det, siger Asger Pedersen.
Det lykkedes med fondspenge til flere renoveringer og frivillig hjælp at få forsamlingshuset op at stå igen, og Asger Pedersen har trivedes med opgaven med de mange forskellige arrangementer i huset:
– Det er sjovt, og vi kan tage lidt gas på hinanden. Det er den atmosfære, som jeg kan lide, og som jeg kommer til at savne. I denne branche er man på, når der sker noget. Vi går ikke hjem, før vi er færdige. Og så kan vi nyde en øl eller sodavand, når vi er færdige med at vaske gulv klokken 2 om natten, siger Asger Pedersen, der dog glæder sig til lidt mere fritid:
– Ulla og jeg har guldbryllup næste år, og jeg har lovet, at jeg skal bruge lidt mere tid derhjemme, siger han.
Folkeskolen er det vigtigste


Ejn sæksara
Et sæt bestående af en stor snaps og et lille glas øl. Betegnelsen kommer af, at det kostede seks øre.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration