Fra Tekno-biler til Mumi-kopper: Få et indblik i samlerens sjæl – og tag et tørklæde med hjem

Fra Tekno-biler til Mumi-kopper: Få et indblik i samlerens sjæl – og tag et tørklæde med hjem
Antropologerne Anna Portisch og Ole Hertz bidrager til Jo Dam Kærgaards (i midten) kommende samler-udstilling i Gudhjem Banken med henholdsvis kasakhisk broderi og en etnografisk samling af udstyr til produktion af bihonning. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 30. OKT 2022 • 10:30
NYHED | ABONNENT
30. OKT 2022 • 10:30

Billedkunstneren Jo Dam Kjærgaard har atelier og udstillingsrum i Gudhjem Banken i Gudhjem. Fra på lørdag forsøger hun at lyse november op med en helt unik gruppeudstilling med, for og om samlere.

Billedkunstneren Jo Dam Kærgaard har huseret i Gudhjem Banken øverst i Brøddegade siden 2015. Hun udstiller både egne værker og andres - og denne gang udstiller hun faktisk lidt af hvert, udlånt af 12 vidt forskellige mennesker, som har én ting til fælles: De samler på ting.

Temaerne varierer fra fugleskeletter og Tekno-biler til Mumi-kopper, nøgleringe, udstyr til produktion af honning og potteskår – det stikker rent ud sagt i alle retninger. Også Jo Dam Kærgaards mors tørklæder har fundet vej til udstillingen.

Inden man bliver forvirret, giver det derfor god mening at spørge sig selv: Hvad samler jeg på? De fleste samler jo på noget. Samtidig kan det være svært at svare på, hvorfor man samler på lige præcis det, man samler på. Og her har vi nøglen til Jo Dam Kærgaards kommende udstilling, Det vi samler, for den giver faktisk et dybt indblik i samlerens sjæl.

 

Man kan godt føle sig lidt nørdet

Der er mange måder at samle på, siger Jo Dam Kærgaard. En samling kan både være resultatet af en mani, men den kan også opstå som en afledt effekt af noget andet.

– Min mors tørklæder var jo noget hun fik af andre, fordi hun begyndte at gå med dem. Det var en nem gave at give hende, og til sidst havde hun rigtig mange. Andre samler fordi de mener, at man skal have et formål med det man gør. Man finder noget, ligesom Henry og Kirstens ravsamling fra stranden i Melsted, og så bliver det til en samling. Det kan også være en hobby, som Jan Hjorth-Hansens opsatser, siger Jo Dam Kærgaard.

En samlermani udspringer af en personlig passion, som for nogle kan være meget privat og måske endda svær at dele, fordi samleren kan frygte at fremstå fjollet.

– Man kan gå og samle på noget og føle sig lidt nørdet. Men det forløser jo et eller andet. Vi er fælles om noget og mange af de her ting fortælller en historie, siger Jo Dam Kærgaard, som har haft held med at overtale 12 samlere til at vise deres skatte frem.

 

 

En kædereaktion af samtaler

Det vi samler er inspireret af forårets udstilling i Banken med den finurlige titel: As As - der kommer Else. Udstillingen åbnede en helt ny verden for publikum, og tog sit afsæt da Jos mor, Else Dam Kærgaard, gik bort i 2020. Under oprydningen i den store herskabslejlighed på Banegårdspladsen i Aarhus opstod der i Jo en uimodståelig trang til at ære morens minde. Og det resulterede først i en bog, og derefter i en udstilling, som blev vist i Gudhjem Banken for et halvt år siden. Udstillingen af Elses yndlingsting – herunder en del af Jos malerier – blev afsæt til en kædereaktion af samtaler.

– Mine mors ting, for eksempel hendes samling af øreclips, fik folk til at udveksle minder og historier fra deres egen barndom. Det ene førte til det andet, historierne voksede og voksede. Og til sidst tænkte jeg: Jeg skal lave en udstilling.

 

Næsten komplet Mumi-samling

Jo Dam Kærgaard, der er gift med TV2-forsangeren Steffen Brandt, har boet i Gudhjem siden 2013, men er kommet i Gudhjem i mange år. Parret har en helt speciel tilknytning til Oluf Høst-museet, som Steffen Brandt opdagede for mange år siden på en af sine mange cykelture i området. Fascinationen har udmøntet sig i et mangeårigt kunstnerisk samarbejde, som startede da Jo Dam Kærgard og Steffen Brandt havde deres første udstilling på museet i 2005. Jo Dam Kjærgaard har siden udgivet tre kogebøger, inspireret af Hedvig Høsts gamle opskrifter, og TV2 giver hvert år koncert i museets smukke klippehave.

Jo Dam Kærgaard har som de fleste kunstnere mest arbejdet solo, men den 65-årige billedkunstner fra Aarhus har gennem årene etableret et stort netværk blandt de lokale beboere i Gudhjem. Det har vist sig at være en fordel i den kommende udstilling, for Jo Dam Kærgaard har fundet stort set alle deltagere til Det vi samler uden at bevæge sig uden for bygrænsen. Genboer, naboer, næsten naboer – alle samler åbenbart på et eller andet.

Jo Dam Kærgaards nabo viste sig eksempelvis at være i besiddelse af en næsten komplet samling af originale Mumi-kopper, krus, som er udsprunget af forfatteren Tove Janssons populære troldeunivers og som er fremstillet i hundredvis af varianter, hvoraf mange er udgået, på den berømte Arabia-fabrik i Finland. Den samling får man lov til at se et pænt stort udsnit af i Gudhjem Banken.

 

 

Tørklæder og Tekno-biler

Som en helt speciel gave får man også lejlighed til at se en samling Høst-malerier, som er udlånt af Oluf Høsts arvinger. Dels Høsts egne, men også værker af hans kone Hedvig og sønnen Ole – venligst udlånt af Bitten Danig, Trygve og Erik Wiedemann Høst og Karna Harild.

I en helt anden boldgade får publikum desuden en sjælden mulighed for at se Jakob Lunds unikke samling af Tekno-biler og Ole Harilds postkortsamling fra Gudhjem.

Som en ekstra finesse kan man faktisk forlade udstillingen et tørklæde rigere. For Jo Dam Kærgaard har besluttet, at Else Dam Kærgaards tørklædesamling er bestemt til at blive spredt til nye ejere, ligesom hun håber, at nye samlere vil melde sig til kommende udstillinger, så samlerne kan få endnu mere at samles om.

Der er fernisering på Det vi samler lørdag den 5. november klokken 15-17. Ugen efter kan man møde samlerne.

 

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT