Fisk: Rønne Theater har lavet en følelsesforestilling om krise og sammenhold

Fisk: Rønne Theater har lavet en følelsesforestilling om krise og sammenhold
Skuespiller og komponist Sune Skuldbøl Vraa har komponeret syv sange og spiller desuden alle tre herreroller i forestillingen Fisk. Teaterdirektør Jens Svane Boutrup (t.h.) har instrueret og Thomas Markmann har skrevet manuskript. Her står de to herrer med et foto en af virkelighedens fileteringsdamer mellem sig. Foto: Berit Hvassum
KULTUR | RØNNE | ABONNENT | 21. AUG 2021 • 11:30
KULTUR | RØNNE | ABONNENT
21. AUG 2021 • 11:30

I aften er der premiere på 'FISK', den anden i Rønne Theaters Bornholmerkrønike, hvor omdrejningspunktet er nogle af de dramatiske højdepunkter i bornholmsk historie.

Den første forestilling, 'Besat', havde premiere i 2019. Den foregik i tiden omkring afslutningen på Anden Verdenskrig og russernes besættelse af Bornholm og havde Sarah Boberg i hovedrollen.

Tanken var, at 'Fisk' skulle følge efter i 2020. Men sådan gik det ikke.

– Forestillingerne blev aflyst på grund af covid, så jeg lavede '1658 – Balladen om Bornholms Befrielse' i stedet for. Skuespillerne var her jo alligevel, og den kunne vi spille udendørs, siger Jens Svane Boutrup, direktør på Rønne Theater.

'1658 – Balladen om Bornholms Befrielse' blev set af 4.000, og det er mange, siger Jens Svane Boutrup.

– Det er næsten det samme, som vi sælger til en sæsonforstilling i teateret. Og vi fik fat i et nyt publikum, siger han.

Vi lander på den lyse side

Nu er turen så kommet til 'Fisk – en musikforestilling om fiskerikrisen'. Manuskriptet er skrevet af Thomas Markmann, og forestillingen foregår i 1990, hvor det bornholmske fiskeri ligger på gravens rand efter 20 år i hård konkurrence med fiskere udefra og et konstant voksende pres fra politikere og biologer.

Hovedpersonerne er fire kvinder, der arbejder 'i fisken', som fiskeindustrien blev kaldt dengang. Følgeindustrien var stor. For hver fisker på havet var der fire personer beskæftiget på land, og vi møder de fire kvinder på fileteringsfabrikken, da krisen kulminerer for alvor. For at komme af med deres frustrationer danner de et band og spiller både pop, som vi kender fra den tid, og syv nye numre komponeret af Sune Skuldbøl Vraa.

Er det en tragedie, eller en komedie vi skal se, Jens Svane Boutrup?

– Det er et godt spørgsmål. Det har begge elementer i sig. Det er en fortælling, der handler om overlevelse, men vi lander på den lyse side, siger Jens Svane Boutrup.

Det gik lidt for vidt

Da Thomas Markmann og Jens Svane Boutrup planlagde forestillingen om fiskeriets kollaps, var det med et ønske om at få nuancerne med. Hvorfor gik det egentlig galt? Var det biologerne, politikerne, fiskerne fra fremmede lande eller landsdele, eller bar bornholmerne måske selv en del af skylden?

– Der er på Bornholm en følelse af, at det hele måske gik for vidt. Der er lidt skam forbundet med, at man måske levede lidt over evne, siger Jens Svane Boutrup.

Samfundet tog sig af folk dengang

Skyldsspørgsmålet er imidlertid ikke det centrale i 'Fisk'.

– Jeg synes, det er interessant at beskæftige sig med de følelser man havde på det tidspunkt og måske også det faktum, at vi stadig er her, selv om det hele gik på røven. Man havde et samfund dengang, der tog sig af folk, man havde fagforeninger og et dagpengesystem, der gjorde at folk kunne klare sig. Det havde nok ikke været så let i dag, siger Jens Svane Boutrup.

Der spilles i alt 20 forestillinger frem til midt i september, og der er stadig billetter at få.

– Halvdelen af billetterne er solgt, for vi fik jo pludselig plads til mange flere, da restriktionene blev hævet for en uge siden, siger Jens Svane Boutrup.

De fire hovedroller spilles af Christine Gaski, Lisbeth Gajhede, Signe Mannow og Margit Watt-Boolsen. Rikke Juellund er scenograf.

Den sidste forestilling i Bornholmerkrøniken hedder 'Sne' og handler om den store storm i 2010. Den har premiere i august 2022.

 

FÅ ABONNEMENT