Dronningen har indviet fanen

Hendes Majestæt Dronning Margrethe ankom mandag lidt over middagstid på den røde løber ved beredskabsstyrelsen til Allinge.
NYHED | ABONNENT | 5. JUN 2023 • 14:55
Anna Holm
Journalist
NYHED | ABONNENT
5. JUN 2023 • 14:55

Flere hundrede tilskuere, beredskabsstyrelsens medarbejdere og 36 musikanter fra den kongelige livgardes musikkorps stod mandag klar til at tage imod Hendes Majestæt Dronning Margrethe i Allinge. 

En af de fremmødte var Ulf Schmidt og hans kone.

– Min søn er værnepligtig heroppe og står lige derovre. Og så synes vi, det var spændende at se dronningen, siger Ulf Schmidt.

Han fortæller, at hans 23-årige søn, William Schmidt, har set frem til dagen.

– De har jo trænet meget, den skal jo sidde lige i skabet. De har ikke nogen anden chance.


 

William Schmidt og de andre unge værnepligtige står pænt i opstilling og venter. Ved siden af dem står musikanterne fra den kongelige livgardes musikkorps, som er noget mere hjemmevante ved situationen.

– Vi spiller Dronningens Honnørmarch og signal, nu hvor hun kommer om lidt. Så er der også en fanemarch, som er traditionel, fortæller Solvejg Rechnagel, der skal spille klarinet.

De festlige toner fra orkesteret går i gang, når dronningen er ude af bilen. Hun bliver budt velkommen af tre hurra'er og kippende flag fra tilskuerne.


 

Traditionen tro

Ceremonien er i gang og Hendes Majestæt Dronning Margrethe tager ordet:

– Det er en stor dag for beredskabsstyrelsen på Bornholm og beredskabet i det hele taget. Det er første gang, at en del af beredskabet får en fane. At have en fane er at have et midtpunkt, og et midtpunkt er noget, vi alle sammen kan bruge. Det betyder noget i gode tider, til fest, til fødselsdage, men det betyder også noget, når det gælder. Og fanen er Dannebrog.

Dronningen slår traditionen tro det første søm i fanen. Det næste søm bliver slået i af Forsvarsministeriets departementschef, Morten Bæk, mens det sidste søm bliver slået i af direktør for Beredskabsstyrelsen Laila Reenberg. Således tre søm: ét for Dronningen, ét for fædrelandet og ét for modtageren af fanen.

Herefter overrækker dronningen flaget til chefen for Beredskabsstyrelsen Bornholm, brigadechef Henrik Andersen. Han udtaler højt og tydeligt en fanebefaling fra 1600-tallet til den udvalgte fanebærer. Kort herefter forlader dronningen pladsen i sin bil, og fanen bliver båret væk.


 

En lettet chef

Chefen for Beredskabsstyrelsen Bornholm, Henrik Andersen, kan nu ånde lettet op.

– Det har været kæmpestort, og det er gået, som vi håbede. Jeg har svært ved at forestille mig noget større, end det vi har været igennem i dag. Det var en flot parade og alt stod snorlige, og alle var her - også lokalbefolkningen.

Han fortæller, at de har været i gang med forberedelserne i tre måneder og har trænet en time om ugen.

– Det var hurtigt overstået som alle andre gode ting. Det er ligesom når man derhjemme har planlagt en god fest, så forstår man heller ikke dagen efter, at det lige pludselig er overstået. Det er det samme her, siger Henrik Andersen.

Det er også en glad borgmester, der kan se tilbage på en veloverstået ceremoni.

– Som det er blevet sagt, så er fanen et samlingspunkt, og det er en stor dag, at dronningen har overrakt fanen til beredskabsstyrelsen. De er et stort aktiv for Bornholm, og derfor er det også en stor dag for hele Bornholm, siger Jacob Trøst.

Værnepligte William Schmidt kan nu endelig smide den meget varme jakke, der er beregnet til helårsbrug.

– Det er jo ikke noget, der sker så tit, så det var fedt at være en del af, siger William Schmidt om oplevelsen.

– Vi er vant til at lave de her øvelser, så det var sådan set bare at høre efter. Der var lige nogle ekstra ting, man skulle huske på, for eksempel at følge dronningen og fanen med hovedet.


 




Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT