Dronningen inviterer alle om bord på kongeskibet

Dronningen inviterer alle om bord på kongeskibet
Kongeskibet Dannebrog ankrer den 7. juni op ved Christiansø. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 29. MAJ 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
29. MAJ 2023 • 05:30

Når dronning Margrethe den 5. juni skal deltage i en faneindvielse hos Beredskabsstyrelsen i Allinge, ser hun snit til også lige at besøge Christiansø og møde alle beboerne.

Samtlige beboere på Christiansø er inviteret til at besøge dronning Margrethe, når Kongeskibet Dannebrog den 7. juni ankrer op ved Ertholmene.

Det fortæller Søren Thiim Andersen, administrator på Christiansø.

– Dronningen har inviteret hele Christiansø til at besøg sig på kongeskibet, siger han.

– Det skal ske i forbindelse med, at hun den 5. juni skal indvie fanen hos Beredskabsstyrelsen i Allinge.

Dronningen skal således, som tidligere oplyst i Bornholms Tidende, deltage i indvielsen af Beredskabsstyrelsens første kongeligt indviede fane hos Beredskabsstyrelsen Bornholm i Allinge på grundlovsdag den 5. juni.

– Så har hun en hviledag, men den 7. juni sejler hun til Christiansø på Kongeskibet Dannebrog, som ankrer op uden for øen, hvor det passer bedst i forhold til vinden den dag. Så får alle øboere mulighed for at blive hentet i chalup i havnen på Christiansø, og så bliver vi sejlet ud til kongeskibet, hvor vi skal have et par hyggelige timer og blandt andet drikke kaffe, siger Søren Thiim Andersen.

Han regner med, at cirka halvdelen af beboerne vil deltage i besøget.

– Der er jo en del ferieafvikling på det tidspunkt, så alle er næppe hjemme på øen, og der vil naturligvis være andre, som af forskellige årsager ikke kan deltage, siger han.

– Men vi håber på, at mellem 50 og 60 beboere vil deltage.

Hvor mange passagerer, der kan være i en chalup, ved han ikke, men han tror ikke, at selve sejladsen frem og tilbage vil vare særligt længe.

– Og faktisk har kongeskibet to chalupper til sin rådighed, siger han.

– Så det vil nok gå ganske hurtigt, men skulle det vise sig, at endnu flere vil deltage, ligger det også i planen, at vores tjenestefartøj Elephanten kan deltage.

Løsninger

Har du selv mødt dronningen før?

– Nej, det bliver min første visit, siger administratoren.

Så skal du til at øve dig på, om du skal tiltale hende med "De" eller "Deres majestæt" og så videre?

– Ja, der ligger skam mange forberedelser forud for sådan et besøg, allerede inden vi har kunnet sende invitationerne ud. Det har jo været under opsejling et stykke tid, men her i dag, søndag, har jeg personligt været rundt med breve til alle øens beboere, og de modtog også en email om besøget i fredags, siger Søren Thiim Andersen. 

Sådan et arrangement er ganske særligt, konstaterer han, og forklarer videre:

– Vi er blevet orienteret om, at det ikke er noget, man plejer at gøre, det ligger i den helt ekstraordinære skuffe, at man på den måde vælger at invitere et helt samfund ud på skibet, og det kan jo også kun lade sig gøre, fordi det er så lille et samfund. Det er simpelthen helt ekstraordinært.

Og I kan vel ikke helt affolke øen for beboere, der skal vel være nogen tilbage på kroen, i købmandshandlen og så videre?

– Ja, men der skal ikke være tvivl om, at min prioritet er så vidt muligt at få alle christiansøboere med på besøget, uanset hvilket erhverv, de har. Så må vi finde løsninger på det praktiske, siger administratoren.