Dorthe holder julefrokost for 12 forskellige nationaliteter

Regionskommunens newcomer guide inviterer sine internationale ambassadører til hygge på madkulturhuset Gaarden.
Der er naturligvis mere end én indgang til danskerne og det danske samfund, men vælger man den, hvor der på indgangsdøren står "julefrokost", kan man måske opdage, at man har valgt en genvej.
Ind gennem netop den dør vil 40 nytilkomne til Danmark og Bornholm gå fredag den 9. december.
Det har Dorthe Borchmann sørget for. Hun tiltrådte den 1. april i år en stilling i regionskommunen som newcomer guide, hvilket rigtig nok er hverken dansk eller bornholmsk, men til gengæld kan man formode, at flere af de mennesker, hun er relevant for, kan gennemskue, hvad hun beskæftiger sig med, for direkte oversat betyder det "guide for nytilkomne".
Det kan være en ensom tilværelse at forlade sit hjemland for at forsøge at slå rødder i et nyt land, uanset om det sker helt og aldeles frivilligt, eller om man er blevet tvunget på flugt og altså ankommer som flygtning. Her der det så, Dorthe Borchmann træder til, idet hun blandt andet har oprettet et internationelt ambassadørnetværk, som skal hilse de nytilkomne velkommen til.
– Ambassadørerne kommer fra hele verden, men bor og arbejder her på Bornholm, og de hjælper med at tage godt imod nye borgere som kommer fra udlandet ved blandt andet at lave en masse sociale ting sammen, siger hun, som nu har fundet på, at de da skal inviteres til en julefrokost, og at den skal finde sted på madkulturhuset Gaarden i Melsted.
– Skal man få folk til at blive på Bornholm, er det vigtigt med et netværk af personer, de kan omgås med, og nu skal vi altså mødes 40 mennesker den dag, hvor vi laver mad sammen og efterfølgende spiser den, siger hun.
Det ruller
Tidligere har hun blandt andet også taget netværket med på travbanen, ligesom hun har inviteret folk hjem at spise hos hende selv.
– Så julefrokosten er simpelthen endnu en ting, vi skal lave sammen, siger hun.
– Og det gik hurtigt med tilmeldingerne, på tre dage var der ikke flere pladser.
Hvor mange har du kontakt til, som potentielt kunne tilmelde sig?
– Lige nu har jeg 40 ambassadører, og de kan så tage deres respektive familier med. Men der kommer også hele tiden flere til, for vi startede i juni måned med fire. Det ruller, og det går hurtigere og hurtigere, og nu begynder de jo også at invitere hinanden med til de forskellige ting, vi laver. Det er superfint.
Da Tidende talte med Dorthe Borchmann i september fortalte hun, at hun havde havde en følelse af, at hun skubbede en snebold ud over en bakke – og nu var det afgørende så, at den fik fart på og voksede sig større, og det er altså lige præcis det, der er sket. Snebolden ruller ...
– Vi mødes formelt en gang om måneden og taler om, hvem der er flyttet til øen, og hvem der eventuelt kan tage kontakt til nytilflytterne, siger hun.
I sommer var der cirka 1.500 fra andre lande, der arbejdede på Bornholm, men det tal daler efter sæsonen med op mod 400, som måske tager hjem eller rejser videre – og måske returnerer næste sommer.
– Og vi skal prøve at fange dem, så de vælger at blive her, siger Dorthe Borchmann.
Hvor mange nationaliteter kommer til sådan en julefrokost?
– Der kommer en hel del tyskere, en finne, et par iranere, et par fra Filippinerne, en englænder, en hollænder, en fra Ungarn, nogle polakker, nogle ukrainere, et par svenskere, en fra Belgien, en fra Sydafrika – og det er vel det.
Traditionerne
Nu er det så en julefrokost, men risikerer du ikke at løbe ind i problemer, fordi der kan være alle mulige forskellige religioner, måske muslimer, som ikke spiser grisekød eller holder jul og så videre?
– Ja, det kan sagtens være, men det tror jeg ikke, de tænker så meget over, siger Dorthe Borchmann.
– De vil gerne lære de danske traditioner at kende. Oprindeligt talte vi om, hvorvidt vi skulle lave en helt traditionel dansk julefrokost med sild, flæskesteg, frikadeller og så videre, og det syntes nogle af dem lød smaddersjovt, og det ville de rigtig gerne, men der er også rigtig mange veganere, og så er det ikke så sjovt, hvis man sidder og kun kan spise et salatblad. Så nu har vi lavet det, så det ikke på den måde har så meget med jul at gøre, men vi gør det så i anledning af, at det snart er jul. Og de vil rigtig gerne høre om de danske juletraditioner og også meget gerne om specielle bornholmske traditioner. De er meget åbne, og det handler ikke så meget om den tro, der er forbundet med julen.
Og menuen bliver hvad?
– Det ved jeg ikke rigtig endnu. Det lader jeg være op til Gaarden, men det bliver typiske bornholmske egnsretter, og så er det vigtigt, at også veganerne kan blive mætte, siger Dorthe Borchmann.
Både børn og voksne kommer med til arrangementet, og den 18. december inviterer hun til gløgg, danske småkager og æbleskiver i sit eget sommerhus.
– Så får de også lidt jul der, siger hun.
Hvis der skulle gå hen og blive en kende sprogforvirring under julefrokosten på Gaarden, kan man konstatere, at det er aldeles selvforskyldt. Ifølge Det Gamle Testamente forsøgte mennesket nemlig i Babylon at bygge Babelstårnet med det formål at nå himlen, men dén gik ikke:
Gud straffede således menneskene for dette overmod ved at lade dem tale forskellige sprog.
Øens forsvar er stadig utilstrækkeligt
'Sovjets sande ansigt'
MEST LÆSTE

SPONSOREREDE MEDDELELSER

En rujnnpolta
En lille trind, nærmest rund kvinde
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration