Her i drivhuset havde Rhea Leman, journalisten og en brumbasse en fredelig stund. Foto: Jacob Jepsen
Glad for Bornholm
Hun har beskæftiget sig med teater på forskellig vis i alle årene i Danmark og været markant og dygtig nok til blandt andet at blive Reumert-nomineret som Årets Dramatiker for "Leve livet" i 2019, som blev opført på Bornholms Teater, hun har modtaget Lauritzen Fondens visionspris for teaternetværket Dramafronten i 2018, hun blev tildelt Allen Prisen for "Fremragende dramatisk skrivekunst" i 2014, hun er præmieret som instruktør af Statens Kunstfond Legatudvalg for Scenekunst for Tomas Lagermands "Historien Bag Muren" i 2014, og hun blev Reumert-nomineret som Årets Dramatiker for "Gorilla" i 2013.
Hun har også i en årrække arbejdet for Danmarks Radio og skrevet og instrueret blandt andet tv-serierne "Hjerteflimmer" og "Toast".
Formand for Statens Scenekuntsudvalg har hun skam også været samt medlem af Statens Kunstråd.
Dertil kan hun altså nu altså godt lide Danmark – og Bornholm kan man tilføje.
– I 2003 var der et EU-filmskriveprojekt, North by Northwest, på Siemsens Gård i Svaneke, hvor fem professorer fra University of Southern California kom til Bornholm tre gange i en måned og underviste i en skrivemetode. Det deltog jeg i, og jeg blev også inviteret tilbage, og derfor var jeg igen på Bornholm i 2004, siger hun.
– Og jeg blev forelsket i øen. Her har vi everything. Jeg elsker vandet og naturen. Vi har det hele! Og Anne Marie Helger, som har hus her, er min rigtig gode ven, så vi lånte deres hus nogle gange. Og så kiggede vi selv efter hus tre år i træk, det skulle være et hus, hvor der var højt nok til loftet til, at Hans kunne stå oprejst, ler Rhea Leman.
– Men vi fandt ikke noget.
Så Rhea og Hans lagde projektet på hylden og kom bare på besøg hos venner på Bornholm, som de plejede, indtil Rhea pludselig opdagede det røde bindingsværkshus på Sigtemøllevejen, som var til salg.
Så slog de til og købte det øjeblikkeligt i 2008.
Hvor meget har I opholdt jeg her i de 14 år?
– Vi har været her hver sommer i flere måneder. Og under corona pakkede vi simpelthen sammen hjemme i København, kiggede på hinanden og sagde, at nu tager vi til Bornholm! Og blev her i halvandet år, siger hun.
Bornholmerkrøniken
Teaterchef Jens Svane Boutrup søsatte i 2018 et projekt, hvor Bornholms Teater med tre forestillinger over tre år ville præsentere Bornholmerkrøniken.
– I årene 2019, 2020 og 2021 vil vi hver sensommer præsentere en nyskrevet forestilling, som sætter Bornholms nyere historie i perspektiv, forklarede han
At sidste forestilling, "Sne", først bliver opført her i 2022, skyldes at corona forsinkede projektet.
"Besat" satte i som første del af krøniken fokus på Bornholm i tiden omkring afslutningen på 2. verdenskrig. I 2020 rykkede teatret frem på tidslinjen med en forestilling om fiskerikrisen i 1970'erne, "Fisk", mens teatret nu i 2022 sætter fokus på finanskrisen og den store isvinter i 2010 med forestillingen "Sne", der har premiere på Rønne Theater den 20. august. "Sne" opføres til og med 10. september.