En klimakatastrofe kogt ned til et ægteskabsdrama

En klimakatastrofe kogt ned til et ægteskabsdrama
Rhea Leman skrev "Sne" under corona og kunne bruge det med, at man ikke kunne komme nogen steder eller være sammen med andre mennesker, i stykket, fortæller hun. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 5. AUG 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
5. AUG 2022 • 15:30

Sidste afsnit af Bornholmerkrøniken hedder "Sne", og selv om dramatiker og instruktør Rhea Leman har valgt – på snedig vis – at lade det være et klimastykke, så er der altså tale om en komedie.

 

Julen 2010 var voldsom på Bornholm. Snemasserne væltede ned, militærets bæltekøretøjer måtte i sving, hvis det blev nødvendigt at bevæge sig ud på vejene, jordemødre måtte ud på ski i tilfælde af fødsler, hjemvendte bornholmere og andre, der skulle til Bornholm i julen, endte med at blive indlogeret i idrætshaller i Rønne, fordi det var umuligt at rejse videre ud på øen til deres endedestinationer rundt omkring.

Det har Rhea Leman skrevet et teaterstykke om, ja, faktisk en komedie, som bliver tredje og sidste afsnit af Bornholmerkrøniken.

Men oplevede hun den selv den dramatiske vinter?

– Nej, kun på afstand. Vi ville faktisk gerne hertil, men vi kunne ikke, siger hun her i sit og gemalens hus på Sigtemøllevejen, mens fuglene uden for det drivhus i deres have, som vi sidder i, kvidrer lystigt og vidner om, at sne, kulde og jul lige nu og her i sommervarmen er fjerne fænomener.

Det er teaterchef Jens Svane Boutrup, der har bestilt hende til at skrive stykket og instruere det.

– Jens spurgte mig, kan du skrive et stykke om sne? Ja, svarede jeg, det kan jeg godt. Og Jens is wonderfull, og han fortsatte: It would be really good, if it was a comedy.

Ja, det måtte gerne blive en komedie, ler Rhea Leman ved tanken.

– Jeg sagde, "ja, det er min specialitet". Og så begyndte jeg at gå rundt og tænke over, hvor i alverden jeg skulle begynde. Hvad skulle det handle om? Men så kom jeg i tanke om, hvordan jeg dengang Hans og jeg kørte rundt på øen og søgte efter huse tænkte over, hvordan man nogle steder kunne fornemme, at nogen havde købt et hus, og så var det blevet for stort et projekt. Så blev de skilt – og så står huset halvfærdigt tilbage. Det billede blev ved at komme tilbage til mig, og i det hus begynder hele stykkets historie oppe i mit hoved. Og det gik også op for mig, at det skal være et climate play, et stykke om ekstremt vejr, som vi oplever i disse år.

De samme følelser

Klimakrise er der vel ikke meget grin over?

– Nej, men al komedie skal have en bund i noget alvorligt, siger Rhea Leman.

– Så jeg har taget dette ægtepar, som bor lige op og ned ad en skov, så det er lidt som en fairytale, et eventyr, men deres ægteskab er lige ved at gå i stykker, og dér begynder historien. Deres forhold er en parallel til, hvordan vi har behandlet Jorden. Vi har ikke passet på hinanden, og vi har ikke passet på naturen. Og gør vi ikke det, så går det ikke.

Og så bliver ægteparret isoleret af snestormen og bliver på den måde konfronteret med hinanden?

– Præcis. I wrote it during corona – jeg skrev det under corona, og jeg brugte det med, at vi ikke kunne komme nogen steder eller være sammen med andre mennesker, i stykket. Det var forfærdeligt! Så det er de samme følelser, der er på spil. Og det er altså kernen i stykket, et klimastykke, som præsenteres af et ægtepar i krise. Men så der kommer jo alligevel nogle andre ind i huset, and things begins to rock'n'roll, siger Rhea Leman og ler ved tanken om, hvordan de besøgende kan sætte gang i sagerne.

Og så bliver det sjovt?

– Ja, så kan det blive sjovt, også fordi jeg har nogle rigtig gode skuespillere.

Du er oprindeligt fra New York, kan man med sådan en baggrund i en af klodens store metropoler skrive meningsfuldt om en lille ø i Østersøen? Og hvad med humoren, kan den relatere til bornholmerne, er det noget, du har tænkt over?

– Ja. Jeg har boet i Danmark i 42 år, så jeg kender den danske humor, og jeg synes ikke, den er så langt fra den, jeg kender fra, hvor jeg voksede op, siger Rhea Leman.

Hun forklarer, at hun kommer fra en kulturelt jødisk familie, og at den måde, humoren blev brugt på der, er den samme måde, som hun har oplevet, danskere bruge humor på.

– Det handler om overlevelse, siger hun.

– Vi overlever på den måde.

Masser af selvironi

Faktisk er hun lidt nervøs ved at betegne stykket som en komedie.

– For hvad nu, hvis folk ikke oplever, det er sjovt, ler hun ved den blotte tanke og tilføjer:

– Men dem, der har læst stykket, siger: Det er sjovt, Rhea! Så det håber jeg da på. Der er meget selvironi i det, og det tror jeg, at danskere har meget af, tror du ikke?

Joda, bestemt. Ingen grund til at ironisere over det.

Også den nye gourmetrend på Bornholm får en plads i stykket med en vældig fiks og dygtig kok og restauratør.

– Jeg havde det vældig sjovt med at skrive om det, siger Rhea Leman.

– Og jeg ved ikke, hvor meget det egentlig er noget, den almindelige bornholmer dyrker, for fuck, det er dyrt! Jeg behandler også turistproblematikken, for hvor mange kan Bornholm rumme? Ikke at jeg peger fingre ad nogen, for jeg synes, at det er mest interessant, når alle figurer har ret. Det, synes jeg, kendetegner god dramatik.

De kan rumme en helt særlig selvbevidsthed, de dygtige kokke?

– Ja, en vis selvhøjtidelighed, ler Rhea Leman.

 

 

Bornholmerkrøniken

Teaterchef Jens Svane Boutrup søsatte i 2018 et projekt, hvor Bornholms Teater med tre forestillinger over tre år ville præsentere Bornholmerkrøniken.

– I årene 2019, 2020 og 2021 vil vi hver sensommer præsentere en nyskrevet forestilling, som sætter Bornholms nyere historie i perspektiv, forklarede han

At sidste forestilling, "Sne", først bliver opført her i 2022, skyldes at corona forsinkede projektet.

"Besat" satte i som første del af krøniken fokus på Bornholm i tiden omkring afslutningen på 2. verdenskrig. I 2020 rykkede teatret frem på tidslinjen med en forestilling om fiskerikrisen i 1970'erne, "Fisk", mens teatret nu i 2022 sætter fokus på finanskrisen og den store isvinter i 2010 med forestillingen "Sne", der har premiere på Rønne Theater den 20. august. "Sne" opføres til og med 10. september.