De vil opleve tronskiftet i København: 'Mine børn skal være en del af danmarkshistorien'

De vil opleve tronskiftet i København: 'Mine børn skal være en del af danmarkshistorien'
– Jeg har lyst til, at mine børn skal være en del af danmarkshistorien, siger Magnus Sonne, der her er fotograferet med sine børn. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 11. JAN 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
11. JAN 2024 • 05:30

Hanne Holm fra Svaneke regner med at få selskab af mange andre ved Christiansborg på søndag, når tronskiftet finder sted. Magnus Sonne fra Nexø vil gerne give sine børn oplevelsen af at være en del af en stor folkefest.

– Kong Frederik den 9. er død. Længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe den 2.

Om blot fire dage er det 52 år siden, daværende statsminister Jens Otto Krag på Christiansborg udråbte Dronning Margrethe den 2. på Christiansborg. Hanne Holm husker det tydeligt.

– Jeg kan huske, at Jens Otto Krag stod på balkonen og udråbte hende. Jeg kan også huske, at hun var meget ung og lidt genert og præget af situationen.

Nedenfor balkonen stod folk tæt pakket for at opleve det historiske øjeblik. På søndag får danskerne igen muligheden for at være en del af historien, når Dronningen abdicerer og overlader tronen til ham, der hidtil er blevet tituleret som kronprins - men nu får titel af konge som Kong Frederik den 10.

Flere bornholmere har allerede proklameret, at de tager turen til hovedstaden for at opleve det historiske vingesus. Hanne Holm fra Svaneke er en af dem.

– Det er en once in a lifetime-oplevelse. Jeg tænkte såmænd på, om jeg skulle blive hjemme, for man ser det meget bedre i tv. Men nej, jeg skal opleve det med det hele, siger en begejstret Hanne Holm.

– Mine kolleger griner lidt af mig, for jeg er meget royalist. De vidste godt, at jeg ville tage over, da de hørte det.

Regner du med at få en af de forreste pladser - eller er det mindre vigtigt?

– Jeg ved det ikke, for jeg kan fornemme, at der kommer en hulens masse mennesker. Vi arbejder på at komme tidligt derind. Vi tager kombardobussen klokken 6.30 og skal så mødes med nogen i lufthavnen, og så kører vi ind til København. Jeg vil insistere på, at vi skal derind - ja, lad mig se... Vi var derovre, da Jonas Vingegaard blev hyldet på Rådhuspladsen. Jeg troede jo ikke, der var nogen et par timer før - men der var jo fyldt. Mon ikke det er det samme her? Det tror jeg, siger Hanne Holm.


– Det er en once in a lifetime-oplevelse, siger Hanne Holm fra Svaneke. Hun tager søndag til København for at opleve begivenhederne på tæt hold. Privatfoto

Tager børnene med

Måske hun møder Magnus Sonne fra Nexø. Han tager også fra Bornholm til København på en dagstur for at opleve tronskiftet på tæt hold med sine børn.

– Jeg har lyst til, at mine børn skal være en del af danmarkshistorien, og at vi får den historiske oplevelse, som er så kæmpestor. Jeg vil også gerne selv overvære den - men mest af alt er det for dem, siger Magnus Sonne.

Da Dronningen annoncerede sin abdikation i nytårstalen, kunne børnene på 7, 10 og 13 år fornemme stemningen, da de voksne reagerede 'rimelig kraftigt' på meldingen, fortæller han.

– Vi snakkede om, hvor historisk et øjeblik, det var, og så synes jeg, det var oplagt at tage den hele vejen - velvidende at det nok bliver rimelig begrænset, hvad vi kan se. Men det med at være en del af så fin en folkefest, vil jeg gerne give dem, siger Magnus Sonne.

Han har tidligere arbejdet som kok, men i dag er jobtitlen produktudvikler. I sit tidligere hverv kokkererede han engang en middag for de kongelige i Vietnam. Han har også stået for andre middage, hvor prinsgemalen var til stede. Det var store oplevelser, lyder det fra Magnus Sonne.

Han er dog ikke royalist, men han synes, kongehuset er en 'fantastisk institution' i Danmark.

– På mange måder er det en eventyrforestilling og et kæmpestort trækplaster for Danmark. De har en kæmpestor betydning markedsføringsmæssigt, siger Magnus Sonne, der tilføjer:

– Jeg er kok og har lavet mad til kongehuset nogle gange på forskellige måder, og jeg synes, det har et eller andet magisk over sig. Der er et niveau af eventyr, der er hyggeligt.

Hvordan bliver det at opleve på søndag - går I efter at stå på første række?

– Nej, vi går efter at være en del af de første 10-15.000, siger han med et grin.

– Jeg tror bare, vi tager til København, oplever det og satser på at være en del af den mængde, der får lov til at opleve det her så tæt på som muligt.

Billedet er taget på Københavns Rådhus for 13 år siden ved en medaljeoverrækkelse. 

Skal være sig selv

Når kronprins bliver til konge, kronprinsesse til dronning og folkefesten i København er slut, vender hverdagen tilbage.

En hverdag, hvor den nyudråbte konge skal være sig selv, mener Hanne Holm. Men det er samtidig godt, at dronningen stadig er i baggrunden, for 'han er den lidt mere joviale, mens hun er lidt mere dronning', lyder analysen fra svanekeboen.

– Det kan godt være, han finder ud af det, men han har aldrig været vild med at skulle tænke på at være konge. Jeg ser egentlig, at Prins Joachim havde været nemmere at tænke på som konge end Kronprins Frederik.

Hvorfor?

– Jeg tror, det er hans udstråling. Han virker mere kongelig. Kronprins Frederik laver mange gode ting - for eksempel de mange løb (Royal Run, red.) - og han bliver uden tvivl vores konge. Men spørgsmålet er, om han kan holde stilen.

– Dronningen har god stil. Hun er der, men samtidig er hun også dronning. Men måske er tiden til Frederik? Han skal nok finde ud af det, og han har også en god kone, der nok skal klare det, lyder det fra Hanne Holm.

Uddrag af program for tronskifte søndag den 14. januar

Klokken 13.35: Kronprinseparret kører fra Amalienborg

Klokken 14.00: Statsråd på Christiansborg Slot, hvor tronskiftet sker i det øjeblik, Dronningen underskriver en erklæring om abdikation

Klokken 15.00: Proklamation af tronskiftet fra balkonen på Christiansborg Slot

Klokken 15.30: Det nyudråbte kongepar kører i karet fra Christiansborg Slot

Kilde: Kongehusets hjemmeside



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT