Christiansø får kanoner af Nationalmuseet

Christiansø får kanoner af Nationalmuseet
Danmarkshistorien udspiller sig i hele landet, og derfor skal flere museumsgenstande kunne opleves lokalt, mener Nationalmuseet, der har overdraget ejerskabet for Christiansøs kanoner til øens administration. Foto: Nationalmuseet
NOTITS | CHRISTIANSØ | 18. JAN 2023 • 07:31
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS | CHRISTIANSØ
18. JAN 2023 • 07:31

Nationalmuseet overdrager ejerskabet af historiske kanoner og våben til Christiansø.


Flere museumsgenstande skal opleves ude i landet. Derfor overdrager Nationalmuseet ejerskabet for 27 kanoner og et mindre antal blank- og stagevåben fra 1800-tallet til Christiansø Administration. Genstandene har i en årrække stået på øens fæstningsværker.

– Genstandene hører til i lokalområdet, hvor de formidler en del af danmarkshistorien, lige dér hvor den foregik. Vi synes, at det i dette tilfælde er sund fornuft, at man lokalt også får ejerskabet over genstandene, så det fremover står dem mere frit, hvordan de vil bruge dem, uden at de behøver at spørge os om lov først, siger museumsinspektør Jørgen Walseth ved de krigshistoriske samlinger på Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

Ifølge ham er det genstande, som lokalt har stor værdi for historieformidlingen, og som Nationalmuseet godt kan undvære.

På Christiansø vækker gaven glæde.

– Christiansø er ét stort fæstningsværk, som har eksisteret siden 1600-tallet, og kanonerne er en helt central del af øens historie og betyder rigtig meget for indbyggerne på øen. Så for os er det en stor glæde, at kanonerne nu bliver vores ejendom, og vi kan bruge dem, som vi tænker er bedst, siger administrator Søren Thiim Andersen i pressemeddelelsen.

Han fortæller desuden, at kanonerne er vigtige for selvforståelsen på øerne, og at de fortæller meget konkret om øens historie, når de står synligt fremme i landskabet, og børn kan lege omkring dem og kravle op på dem.

Også Hobro og Hanstholm får overdraget historiske våben.

 DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 03-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Søndag eftermiddag - mandag morgen: Søndag nat nærmer vi os igen 2 kr./kWh. Priserne svinger lige omkring eller under 2,20 kr./kWh alt inkl. Det er mellem 00 og 06, at du kan hente en ekstra besparelse. Opdateret søndag 13.02. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning