Træmorder stadig på fri fod: Dusør udloves

Træmorder stadig på fri fod: Dusør udloves
Træerne var savet delvist over, men stod ikke til at redde. Hvem der har gjort det er stadig uvist. Eget foto
NYHED | ABONNENT | 25. MAR 2024 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
25. MAR 2024 • 05:30

Det er ikke lykkedes Bornholms Politi at finde gerningspersonen, som fældede 20 træer på en sommerhusgrund i Sandvig i november 2022. Sommerhusejeren har ikke opgivet håbet om, at gerningspersonen på et tidspunkt bliver fundet og får sin straf. Derfor udloves nu en dusør på 25.000 kroner for oplysninger, som kan føre til en domfældelse.

Det vakte opsigt, da Tidende i november 2022 kunne fortælle, at en sommerhusejer i Sandvig var blevet offer for groft hærværk. Mens ejeren var hjemme på Sjælland, havde en person begivet sig ind på grunden og fældet omkring 20 træer.

Forbrydelsen blev opdaget fredag formiddag den 11. november, og sommerhusejeren Claus Jensen var chokeret over det, som var hændt.

– Det har rystet vores familie temmelig meget, at nogle kan finde på at gå ind på andre menneskers grund og fuldstændig rasere det, fortalte han til Tidende.

– Vi har gennem årene stille og roligt gået og plantet til og fældet, og hvad man ellers gør i en have, og nu var der altså nogle, der syntes, at det hele skulle fældes på én gang, sagde han.

Claus Jensen var overbevist om, at motivet skulle findes i havudsigt: At en i nabolaget havde gjort det for at få bedre udsigt til Østersøen. Bornholms Politi havde samme formodning, fortalte politidirektør Martin Gravesen til Tidende.

– Der er jo måske nogle, det kan have gavn for, hvis det har noget med havudsigt eller andet at gøre. Der er formentlig nogle ret konkrete personer, man kan rette mistanke imod i et område, men indtil videre er der ikke nogen, som er sigtet, fortalte Martin Gravesen og oplyste, at politiet vurderede forseelsen til at være groft hærværk, som kan udløse fængselsstraf.



Træerne stod på en sommerhusgrund, som ligger 300 meter fra havet. Eget foto

 

Ingen domfældelse

Nu næsten halvandet år senere er gerningspersonen endnu ikke fundet.

Bornholms Politi har efterforsket sagen intenst, og flere personer har været til afhøring. Undervejs i efterforskningen valgte anklagemyndigheden at sigte en af naboerne for forbrydelsen, men sigtelsen blev frafaldet i september 2023, da anklagemyndigheden nåede frem til, at det ikke kunne bevises ved en domstol, at personen havde begået hærværket.

Bornholms Politi oplyser til Tidende, at sagen nu er færdigefterforsket, og der er ingen andre sigtede eller tiltalte i sagen, hvilket de facto betyder, at sagen er lukket. Sagen kan dog åbnes igen, hvis politiet modtager nye oplysninger.

For Claus Jensen er det frustrerende at vide, at gerningspersonen stadig går frit rundt.

– Det er jo trist, og det er vi kede af. Vi synes, det er temmelig utrygt at vide, at der går en gerningsmand fri.

– Grundliggende har vi jo bare et ønske om tryghed. Vi har plantet nye træer, og når de vokser op - med den tid det nu tager - så kan vi jo godt forestille os, at det kunne ske igen, og det er ikke særlig rart at vide, siger han og fortæller, at utrygheden har ført til, at familien nu har installeret kameraovervågning i haven.

Nabo føler sig hængt ud

Sagen har ikke kun haft en negativ påvirkning på familien Jensen, som mod deres vilje fik fældet deres træer. Også Kenn Egelskov føler sig som et offer. Han ejer et sommerhus, som ligger tæt ved familiens Jensens sommerhus, og han var manden, som anklagemyndigheden valgte at sigte for hærværket. En sigtelse som altså siden hen frafaldt grundet manglende beviser.

Selvom sigtelsen blev trukket tilbage, oplever han stadig, at nabolaget tror, det er ham, som har fældet træerne. Den mistro har ramt ham hårdt.

– Vi føler sådan set lidt, at vi på en eller anden måde er blevet angrebet fra alle sider af. Hvor man mener nogle ting uden at have dokumentation for noget af det, og hvor der ikke rigtig er hoved og hale i det, siger Kenn Egelskov.

Han mener ikke kun, at det er sigtelsen, som fik nabolaget til at rette mistanken mod ham. Også Tidendes artikel fra november 2022 kastede brænde på bålet, mener han.

I artiklen stod der: "Hvis man går hen til gerningsområdet og vender ryggen mod havet, kan man nemlig tænke sig til, hvem der drager fordel af, at træerne ikke længere står der". Kenn Egelskovs navn blev ikke nævnt i artiklen, men det har ikke forhindret nabolaget i at tro, at der blev henvist til ham.

– Det er vigtigt for mig at blive offentligt renset, såvel som jeg offentligt er blevet hængt ud i jeres avis, dog ikke med navn. Alle vores naboer i kvarteret er ikke i tvivl om, hvem artiklen refererer til. Og det er jeg ked af, siger Kenn Egelskov.

– Det har været meget hårdt. Og det er jo ikke noget, vi har bedt om på nogen som helst måde.

Han havde netop købt sommerhuset i Sandvig sammen med sin kone, da hærværket skete, og sagen har betydet, at ægteparret endnu ikke har haft glæde af boligkøbet.

– Vi havde glædet os til at nyde tiden i sommerhuset, men det har vi ikke kunnet, fordi folk tror, det er os, som har gjort det. Men nu hvor sigtelsen er frafaldet, og vi er blevet frifundet, så håber vi, at folk bliver glade for at se os, når vi kommer på besøg, og at vi kan få en glæde ved at være der, siger han.

Grænseoverskridende

Det har været en grænseoverskridende oplevelse for Kenn Egelskov lige pludselig at blive mistænkt for en forbrydelse, fortæller han.

– Jeg forstår godt, politiet tager det meget alvorligt. Men hvis man aldrig har prøvet sådan noget før, så synes man, det er voldsomt, siger Kenn Egelskov, som oplevede at blive stoppet af en patrulje, da han var på vej til sit sommerhus i Sandvig, ligesom han også fik konfiskeret sin telefon, og Kenns kone fik besked på ikke at måtte kontakte sin ægtefælle i en kortere periode, da politiet stod klar i Nordsjælland på privatadressen for at ransage Kenns Mercedes på konens egen fødselsdag.

– Jeg kunne forstå, hvis jeg var en rigtig bandit, og jeg havde 30 straffesager i forvejen hos politiet, og de kendte mig som en bandit. Men vi er altså et ganske almindeligt ægtepar, der har været gift i 27-28 år på det tidspunkt, der skal over og fejre vores bryllupsdag med vores børn i vores nye sommerhus, siger Kenn Egelskov og peger på, at han lider af en sygdom, som ifølge hans eget udsagn gør, at det slet ikke er fysisk muligt for ham at kunne håndtere en motorsav og fælde 20 træer.

Kenn Egelskov frygter, at gerningspersonen kan være gået fri, fordi der kun har været fokus på havudsigt som motiv.

– Politiet og avisartiklen stirrer sig blind på, at det kan have noget med havudsigt at gøre, men måske kunne det også have en anden årsag. Vi håber ligeså meget som Claus, at gerningsmanden bliver fanget, og måske kan det have været, at gerningsmanden er sluppet fri, fordi det slet ikke havde noget med havudsigt at gøre, siger han.

Bornholms Politi kan ikke kommentere på den konkrete sag, men oplyser til Tidende, at man følger de samme procedurer i efterforskningen af alle straffesager, uanset om man er tidligere straffet eller ej.

– For en, der aldrig tidligere har været mistænkt i en sag, kan det selvfølgelig godt opleves grænseoverskridende, men vi behandler alle - uanset fortid - på samme måde, fortæller vicepolitiinspektør Henrik Schou, der er linjechef for efterforskningen.

Håber på forsoning

Nu hvor sigtelsen er frafaldet, håber Kenn Egelskov, at nabolaget ikke længere vil se skævt til ham og ægtefællen. Det betyder også meget for dem at kunne få et normalt naboskab til Claus Jensen.

– Jeg kan godt forstå, at Claus er ked af det, der er foregået. Det kan jeg virkelig godt forstå. Vi har prøvet at gå ned og hilse på Claus og sige dav til ham og fortælle ham, at vi har altså ikke noget med det at gøre. Men han vil slet ikke tale med os. Han var overbevist om, at det var os.

– Så vi håber, at hvis noget af det her kommer i avisen, så vil det måske ændre på situationen, siger han.

Claus Jensen understreger, at han ikke har anmeldt Kenn Egelskov for at have udøvet hærværket. Han har anmeldt selve hærværket og har så ladet politiet om at efterforske sagen og finde frem til, hvem der har gjort det. Han har undervejs bemærket, at der har været en person, som blev sigtet, og at sigtelsen siden hen frafaldt.

– Vi anerkender, at der skal være et bevis for en domfældelse. Det er vi helt enige i, siger Claus Jensen og oplyser, at grunden til han ikke har villet indgå i en dialog med Kenn Egelskov er, at han af politiet blev bedt om ikke at tale med vedkommende under efterforskningen af sagen.

Udlover dusør

Tilbage står det faktum, at der stadig går en træmorder rundt på fri fod.

Claus Jensen har dog ikke opgivet håbet om, at gerningspersonen på et tidspunkt bliver fundet og får sin straf. Derfor udlover han nu en dusør på 25.000 kroner for oplysninger, som kan føre til en domfældelse.

– Vi håber, det kan få nogle ud af busken, som ved noget, og at det kan føre til, at den eller de skyldige bliver dømt, siger Claus Jensen og oplyser, at man kan tage kontakt til ham på clauskirstejnjensen@outlook.dk eller henvende sig med oplysningerne direkte til politiet.



Claus Jensen måtte selv tage fat i motorsaven og save de fældede træer i mindre stykker efter hærværket i november 2022. Nu halvandet år efter er gerningspersonen endnu ikke fundet. Arkivfoto: Jacob Jepsen

 




Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT