Sommerhusejer rystet over groft hærværk på træer

Sommerhusejer rystet over groft hærværk på træer
Træerne er ikke blevet savet helt over, og Claus Jensen spekulerer på, om det skyldes, at gerningsmanden ønskede, at de skulle væltes senere af vinden, så han i mellemtiden kunne skaffe sig et alibi. Privatfoto
NYHED | SANDVIG | ABONNENT | 28. NOV 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | SANDVIG | ABONNENT
28. NOV 2022 • 05:30

Over 20 træer er blevet slået ihjel på en sommerhusgrund i Sandvig, og ejeren tror, motivet er, at nogle i området gerne ville have en bedre havudsigt. Politiet betragter sagen som groft hærværk, hvilket kan udløse fængselsstraf.

Claus Jensen har haft mange gæster på besøg i de 20 år, han har haft sommerhus i Sandvig sammen med sin hustru. De seneste gæster ville de dog helst have været foruden.

Mens ægteparret var hjemme på Sjælland, har en eller flere personer gået ind på deres sommerhusgrund med sandsynligvis en motorsav og massakreret alle træerne i haven. Da gerningsmanden/mændene forlod haven, stod alle træerne oprejst, for der var "kun" skåret 80 procent igennem stammen, men efterfølgende har først vinden væltet nogle af træerne, mens Claus nu selv har fældet resten, da de ikke stod til at redde.

Forbrydelsen blev opdaget af en nabo fredag formiddag den 11. november, og siden har Claus været chokeret over det, som er sket.

– Det har rystet vores familie temmelig meget, at nogle kan finde på at gå ind på andre menneskers grund og fuldstændig rasere det, fortæller han til Tidende.

– Vi har gennem årene stille og roligt gået og plantet til og fældet, og hvad man ellers gør i en have, og nu var der altså nogle, der syntes, at det hele skulle fældes på én gang.


Politiet betragter sagen som groft hærværk. Privatfoto

Stod i vejen for havudsigt

Intet tyder på, at træerne er blevet fældet, fordi nogle havde udset det som brænde i en tid, hvor også varmepriserne er steget. Alle træerne er nemlig stadig i haven. Umiddelbart mener Claus Jensen heller ikke, at de har nogen fjender, som er så sure på dem, at de ville gøre sådan noget.

– Jeg har selvfølgelig tænkt, hvor er det ærgerligt, at der ikke er nogen, der har hørt det og har været henne og tage gerningsmanden på fersk gerning, siger Claus Jensen, som dog har en formodning om, hvem der kunne have gjort det.

Hvis man går hen til gerningsområdet og vender ryggen mod havet, kan man nemlig tænke sig til, hvem der drager fordel af, at træerne ikke længere står der.

– Der er et rimeligt klart motiv omkring det her. Det er ikke en, som går ind for sjov og gør det. Der er noget, der hedder havudsigt, siger han.

– Man kan selvfølgelig sige, at vi også selv har fået lidt mere havudsigt, men det havde vi gerne selv været herre over. Men der er i hvert fald nogen, som har fået væsentligt mere havudsigt, og det er nok der, at hunden ligger begravet.

Hvis ikke det her bliver domfældt,
er der jo tag-selv-bord i forhold til at skaffe havudsigt over alt

Metoden med kun at skære 80 procent af stammerne over, mener Claus Jensen, er en stor indikator på, at gerningsmanden har et sommerhus i nærheden.

– Jeg synes, det er ret åbenlyst, hvorfor de har gjort det. Det er for, at det ikke skulle vælte med det samme, men vælte på et passende tidspunkt senere, når det er blæsevejr, og hvor gerningsmanden ikke er der. Så kan gerningsmanden sige, at der var jeg jo ikke på øen, da det væltede.


Sommerhusgrunden ligger 300 meter fra havet, og både Claus Jensen og politiet har en teori om, at træerne er blevet fældet, fordi de stod i vejen for havudsigten. Privatfoto

Værre end indbrud

I sommer var Claus og hustruen så uheldige for første gang nogensinde at have indbrud i deres hus på Sjælland, men faktisk har hærværket på træerne været en endnu værre oplevelse.

Indbruddet var rigtig ubehageligt, men det var også dejligt upersonligt, for gerningsmændene var nogle, som gik efter nogle værdier, og så var de væk igen, og dem ser de formentlig aldrig mere.

– Men det, som gør ondt i det her, er den usikkerhed, vi har nu, når vi kører fra sommerhuset. Den er rigtig, rigtig ubehagelig, og den er egentlig værre. Og når vi planter nogle nye træer, så risikerer vi jo, at de ryger igen. Hvis man er så grænseoverskridende, så tror jeg ikke, at der er nogen grænser, fortæller han og oplyser, at de nu vil sætte overvågningskameraer op i haven.

– Men det er jo egentlig skræmmende, at man er ude i de tanker, siger han.

Sagen er blevet meldt til politiet, og han håber på, at gerningsmanden bliver straffet.

– Hvis ikke det her bliver domfældt, er der jo tag-selv-bord i forhold til at skaffe havudsigt over alt. Så kan du bare gå ind i haver. Det vil være rystende, hvis politiet ikke får lagt den her sag ned.

– Uanset hvad mener jeg, at man på Bornholm bør vide, at det her er noget, man kan blive udsat for, når der er nogle, der stirrer sig blinde på havudsigt.


Selv de helt tynde træer i haven, som blot var to-tre meter, og som stadig var i deres vorden, er blevet skåret i. "Dem har man også savet over," siger en rystet sommerhusejer. Foto: Jacob Jepsen

Kan udløse fængselsstraf

Politidirektør Martin Gravesen bekræfter, at Bornholms Politi den 11. november modtog en anmeldelse om halv fældning af 20-25 store og små træer på Claus Jensens sommerhusgrund i Sandvig.

Der blev sendt en patrulje til sommerhuset samme dag, og de kunne konstatere, at hærværket var sket kort forinden, for savsmuldet og indhugningerne var stadig friske.

– Det er selvfølgelig en sag, som vi undersøger og håndterer. 20-25 træer er jo meget, så vi kalder det groft hærværk, siger Martin Gravesen, som ikke kan sige, hvilken straf anklageren vil gå efter i den specifikke sag.

– Men generelt når man kommer op i groft hærværk, kan det godt gå op i fængselsstraf. Bestemmelsen for hærværk kan godt gå op på fængsel, hvis det er groft, og umiddelbart lyder det jo groft med så mange træer, siger politidirektøren.

Sagen bliver stadig efterforsket, og politiet prøver at finde ud af, hvem gerningsmanden er.

– Der er jo måske nogle, det kan have gavn for, hvis det har noget med havudsigt eller andet at gøre. Der er formentlig nogle ret konkrete personer, man kan rette mistanke imod i et område, men indtil videre er der ikke nogen, som er sigtet, oplyser Martin Gravesen.

De tre-fire højeste træer var 15-17 meter, og de blev anlagt, da Claus Jensen og hustruen overtog huset for knap 20 år siden. Imod deres vilje er træerne nu blevet fældet. Privatfoto

 


Ikke første gang træmorder er på spil


I januar 2013 blev en 65-årig mand fra Rønne kendt skyldig i en meget omtalt sag om »træmord« på Galløkken i Rønne.

Han blev i Retten på Bornholm kendt skyldig i at have begået hærværk på det fredede område ved at bore huller i nogle træer og hælde plantegift i dem, så de døde - angiveligt for at få en bedre udsigt fra sit hus på Søndre Allé.

Det var i juni måned 2008, at hundeluftere i området opdagede, at der var boret hul i flere træer, som visnede, og efterfølgende viste det sig, at der også var hældt gift i træerne.

Den 62-årige vedstod under et retsmøde i 2009, at han i et skur havde både plantegiften round up samt spraymaling, som kommunen benytter til at afmærke træer, der skal fældes, med. Nogle af træerne over for hans hus var således blevet afmærket, uden at det var kommunen, der havde gjort det, men manden afviste, at det var ham.

Han forklarede også, at han havde fået stjålet en pallevogn fra et 22 kvadratmeter stort skur, hvor han også opbevarede sit værktøj, inklusive det bor, som politiet altså har kunnet fastslå er blevet brugt til at bore i det mindste ét af hullerne i træerne.

Manden skulle betale 30 dagbøder à 500 kroner samt sagsomkostninger på 38.000 kroner.

Ved et senere civilt søgsmål blev han dømt til at betale 140.000 kroner i erstatning for de »dræbte« træer.

Nyeste sag er fra i år

Den seneste retssag om fældede træer på Bornholm foregik den 27. oktober 2022.

En 36-årig mand fra Aakirkeby blev kendt skyldig i at have beskåret mellem 50 og 60 træer uden tilladelse fra ejeren, som var en 39-årig kvinde.

Tiltalte blev derfor idømt 14 dagbøder af 2000 kroner, og han kan måske se frem til et senere civilt søgsmål, hvor han kan blive dømt til at skulle betale erstatning. Ifølge anklageren skulle skaderne nemlig løbe op på mindst 500.000 kroner.