Store skibe opdaget ved gasledning inden eksplosion

NYHED | 13. NOV 2022 • 10:41
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
13. NOV 2022 • 10:41

To store skibe opholdt sig i nærheden af Nord Stream 2 i dagene, før det første læk på gasledningen blev opdaget den 26. september. Skibene var mellem 95 og 130 meter lange og havde slukket deres identifikations- og sporingsudstyr. Det skriver mediet Wired på baggrund dataanalyse gennemført af firmaet Spaceknow.

– Vi har opdaget nogle mørke skibe, hvilket betyder fartøjer af en betydelig størrelse, som passerede gennem det interessante område. De havde deres sporingsudstyr slukket, hvilket betyder, at der ikke var nogen information om deres bevægelse, og de forsøgte at holde deres placeringsoplysninger og generelle oplysninger skjult for verden, siger administrerende direktør og medstifter Jerry Javornicky fra Spaceknow til Wired.

Oplysningerne er kommet frem gennem analyse af billeder fra adskillige satellitter. I ugerne op til eksplosionerne registrerede Spaceknow 25 skibe i området. 23 af disse havde tændt for deres deres AIS-sendere, der gør det muligt at identificere og spore fartøjerne.