Der siver russisk gas ud tre steder i Østersøen

Der siver russisk gas ud tre steder i Østersøen
Udsigt mod nordøst og Christiansø. Energistyrelsen påpeger, at det ikke er farligt at færdes uden for de forbudte zoner langt ude i Østersøen. Arkivfoto: Berit Hvassum
TOPNYHED | 27. SEP 2022 • 08:21
Af:
Ritzau
TOPNYHED
27. SEP 2022 • 08:21

Både Nord Stream 1 og Nord Stream 2 er læk i Østersøen. Der siver russisk gas ud både sydøst og nordøst for Bornholm.

Dagen efter at der blev meldt om læk på Nord Stream 2-gasledningen, er der også gået hul på Nord Stream 1-gasledningen.

Det bekræfter Klima-, Energi- og Miljøministeriet i en skriftlig udmelding.

Der er tale om to læk, som er sket nordøst for Bornholm. Det ene læk er i international farvand, men i dansk økonomisk område. Det andet er i svensk økonomisk område.

- Hændelsen er i internationalt farvand og bliver sikret ligesom lækket på Nord Stream 2. Hændelserne på de to ledninger har ingen forsyningsmæssige konsekvenser for Danmark, lyder det fra Klima-, Energi- og Miljøministeriet.

- Som konsekvens af disse hændelser har Energistyrelsen bedt Energinet om at hæve beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark.

Det er for tidligt at sige noget om årsagen til lækkene, skriver Klima-, Energi- og Miljøministeriet, som samtidig fortæller, at man har tæt kontakt til internationale partnere.

Energistyrelsen oplyser på sin hjemmeside, at det ikke er forbundet med risici at færdes uden for de nuværende forbudszoner.

 

De to Nord Stream-ledninger på mere end 1.200 kilometer løber parallelt fra Rusland gennem Østersøen til Lubmin i Tyskland.

 

 

Nord Stream 2-rør i Tyskland. Foto: Scanpix


OVERBLIK: Det ved vi om tre gaslækager i Østersøen

Tre steder i Østersøen er der hen over det seneste døgn konstateret lækager på gasledninger.

Her er, hvad vi ved indtil videre om dem:

- Mandag blev der konstateret en lækage på Nord Stream 2-forbindelsen cirka 20 kilometer syd for Dueodde.

- Tirsdag morgen er der fundet to lækager på Nord Stream 1-forbindelsen nordøst for Bornholm langt væk fra kysten.

- Begge gasledninger er ude af drift. Det russiske gasselskab Gazprom har lukket for Nord Stream 1 indtil videre, mens Nord Stream 2 aldrig nåede at komme i drift. Begge indeholdt dog gas under tryk.

- Det er endnu uvist, hvad der har forårsaget lækagerne.

- Søfartsstyrelsen har oprettet forbudszoner, som af sikkerhedshensyn er forbudt at sejle ind i. Også fly har forbud mod at flyve for tæt på lækagerne

- Lækagerne har ikke konsekvenser for forsyningssikkerheden.

Sikkerhedszonen sydsøst for Dueodde angivet med gul afmærkning. Illustration: Energistyrelsen

 

I alt er der altså konstateret tre læk på Nord Stream 1- og Nord Stream 2-ledningerne. Ingen af dem er for tiden i drift, men indeholder gas.

Mandagens læk på Nord Stream 2 skete sydøst for Bornholm ud for Dueodde.

Tirsdag morgen oplyste Energistyrelsen i Danmark, at man fortsat er i gang med at vurdere, hvad de miljømæssige konsekvenser af lækagen i gasledningen Nord Stream 2 vil være.

Men i første omgang lyder vurderingen, at lækagen kun vil påvirke miljøet lokalt.

Både Nord Stream 1 og 2 løber fra Rusland til Tyskland. Nord Stream 1 har været lukket siden starten af september, mens Nord Stream 2 aldrig er blevet taget i brug.

Gasledningen var stort set klar til at blive taget i brug og var blevet fyldt med 300 millioner kubikmeter gas, da den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, kort før Ruslands invasion af Ukraine i februar meddelte, at man ville droppe brugen af den.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 09-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Lørdag eftermiddag - søndag morgen: Kulden har sluppet sit tag, og søndag morgen er der rigtig gode elpriser til dem, der kan flytte deres forbrug. Mellem 00 og 05 svinger priserne mellem 1,67 og 1,59 kr./kWh alt inkl.  Opdateret 13.10 Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning