Politi og PET indstiller efterforskning af Nord Stream-sprængninger

TOPNYHED | 26. FEB 2024 • 10:12
Af:
Ritzau
TOPNYHED
26. FEB 2024 • 10:12

Københavns Politi og Politiets Efterretningstjenestes (PET) fælles efterforskning af sprængningerne af Nord Stream-rørledningerne indstilles.

Det oplyser politiet mandag i en pressemeddelelse.

Der er ikke det fornødne grundlag for at forfølge en straffesag, lyder begrundelsen.

– De danske myndigheder har undervejs i efterforskningen samarbejdet med relevante udenlandske partnere. Der har været tale om en kompliceret og omfattende efterforskning.

– Myndighederne kan på baggrund af efterforskningen konkludere, at der var tale om forsætlig sabotage af gasledningerne. Det er samtidig vurderingen, at der ikke er det fornødne grundlag for at forfølge en straffesag i Danmark, lyder det i pressemeddelelsen.

I den lyder det, at politiet ikke har mulighed for at give uddybende bemærkninger og ikke stiller op til interviews om efterforskningen.

Sverige har også indstillet efterforskning

7. februar oplyste svenske myndigheder, at man havde indstillet efterforskningen af sprængningerne.

Nord Stream 1 og 2 er gasledninger i Østersøen, som skulle sende gas fra Rusland ud i Europa gennem Tyskland.

Mandag 26. september 2022 klokken 02.03 blev der registreret en eksplosion ved Nord Stream 2 i Østersøen cirka 20 kilometer syd for Dueodde på Bornholm. Klokken 19.03 blev der registreret en eksplosion ved Nord Stream 1.

Efterfølgende blev der fundet fire store huller i tre gasrør. På havoverfladen i Østersøen kunne man i flere dage se, hvordan bobler af gas nåede havoverfladen fra begge rørledninger.

Nord Stream 2 var ikke i brug endnu, men dets to rør var fyldt med gas. Rusland havde skruet ned for gassen i Nord Stream 1, hvis to rør havde været i brug siden 2011.

/ritzau/