Sverige lukker efterforskning af Nord Stream

TOPNYHED | 7. FEB 2024 • 10:10
Af:
Ritzau
TOPNYHED
7. FEB 2024 • 10:10

Den svenske efterforskning af sabotagen på gasrørledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersøen droppes.

Det oplyser anklager Mats Ljungkvist i en pressemeddelelse ifølge nyhedsbureauet TT.

Ljungkvist har stået i spidsen for den svenske efterforskning.

Anklagemyndigheden vurderer, at det ikke er muligt for den at opklare sagen.

Det var ventet, at der onsdag ville komme nyt i sagen. Men hvorvidt det drejede sig om en eventuel sigtelse, opgivelse af sagen eller andet, var uvist.

Efterforsket som sabotage

Det var i slutningen af september 2022, at der blev opdaget flere huller på rørledningerne i Nord Stream 1 og Nord Stream 2.

Undersøgelser slog hurtigt fast, at der ikke var tale om naturligt forekommende skader, og at der højst sandsynligt var begået sabotage.

Både Sverige, Danmark og Tyskland indledte efterforskninger af sagen.

Den svenske anklagemyndigheden oplyser ifølge TT, at tysk politi fortsætter med sin efterforskning af sabotagen i Østersøen.

Nyt fra Danmark om "kort tid"

Københavns Politi oplyser til Ritzau, at den danske del af efterforskningen ligeledes fortsætter. Dog ventes der snart nyt i sagen.

– Den danske efterforskning er fortsat ikke endeligt afsluttet, men vi forventer, at vi kan komme med en udmelding inden for kort tid, lyder det.

For Sveriges vedkommende blev efterforskningen i første omgang påbegyndt for at klarlægge, hvorvidt sabotagen af gasrørledningerne var rettet specifikt mod Sverige. Det har vist sig ikke at være tilfældet, skriver TT.

To af lækagerne på gasrørledningerne fandt sted i Danmarks eksklusive økonomiske zone, mens to fandt sted i Sveriges eksklusive økonomiske zone i Østersøen. Alle lækager skete i internationalt farvand.

At lækagerne skete i henholdsvis Danmarks og Sveriges eksklusive økonomiske zoner betyder blandt andet, at de to lande for deres del af sagen har haft retten til at bestemme, hvem der skulle tage del i efterforskningen.

Det russiske gasselskab Gazprom har aktiemajoriteten i de to selskaber, der ejer henholdsvis Nord Stream 1 og 2.

Sagen blev hurtigt koblet sammen med Ruslands krig i Ukraine.

Men indtil videre har der kun været tale om spekulationer, når det i offentligheden er blevet diskuteret, hvem der kunne stå bag.

/ritzau/