Meget unge mennesker står bag flest butikstyverier - 'dem anmelder vi altid'

Meget unge mennesker står bag flest butikstyverier - 'dem anmelder vi altid'
– Når vi opdager noget, anmelder vi det stort set hver gang, fortæller Brian Karlsen. Foto: Jens-Erik Larsen.
KRIMI | RØNNE | Søndag 17. juli 2022 • 05:30

I mange tilfælde undlader butikker at anmelde butikstyveri, viser analyse fra Dansk Erhverv. På Bornholm er antallet af anmeldte butikstyverier markant lavere end for fire-fem år siden, men der er også et mørketal, vurderer handelsstandsforeningsformand.

Blot hver tredje butikstyveri bliver anmeldt til politiet, konkluderer Dansk Erhverv på baggrund af en spørgeundersøgelse blandt medlemmerne. Brancheorganisationen for detailhandlen opjusterer med den viden antallet af butikstyverier fra 15.000 til 45.000 om året på landsplan.

Bornholm var i 2021 den landsdel med færrest butikstyverier i forhold til indbyggertallet. Der blev anmeldt 35 butikstyverier til politiet, så hvis antagelsen om, at der i virkeligheden var tre gange så mange butikstyverier, holder stik, vil det sige, at det reelle tal for Bornholm skulle ligge på omkring 100 om året – svarende til 260 per 100.000 indbyggere.

Jan Bidstrup, der er formand for Rønne Handelsstandsforening og indehaver af Din Tøjmand på Store Torv, bekræfter, at ikke alle butikstyverier bliver anmeldt.

– Der er utvivlsomt et mørketal, for vi anmelder det kun, når vi tager nogen på fersk gerning, siger Jan Bidstrup.

– Når vi gør lageret op en gang om året, ser vi ikke et alarmerende stort svind. Og jeg oplever ikke, at problemet i min branche er lige så stort, som det er ovre, fortæller han.

Sammenlignet med københavnsområdet anmeldes der på Bornholm fem-seks gange færre butikstyverier i forhold til indbyggertallet. Helt uvant med tyve er specialforretningerne i Rønnes bymidte dog ikke.

– Der er – som medierne også har beskrevet – en gruppe utilpassede unge, som laver ballade og måske er lidt langfingrede. Vi mandsopdækker dem ret hurtigt, når de kommer herind. Fordi vi er et lille samfund, genkender vi dem. Vi føler, at de føler sig en lille smule omklamret, når de er hos os, siger Jan Bidstrup.

Han tilføjer, at det fra møderne i handelsstandsforeningen imidlertid er hans opfattelse, at butikstyveri for nogle år tilbage blev oplevet anderledes i supermarkederne.

Mængden af anmeldelser og sigtelser for butikstyverier er betragteligt lavere på Bornholm, end det var frem til 2018. Illustration: Dansk Erhverv

Kvickly: Stort set hver gang

Varehuschef i Kvickly Rønne Brian Karlsen fortæller, at politiet næsten altid bliver kontaktet, hvis personalet pågriber en butikstyv eller opdager et tyveri med videoovervågning.

– Når vi opdager noget, anmelder vi det stort set hver gang, siger han.

I de få tilfælde, hvor Kvickly undlader at anmelde et forsøg på tyveri til politiet, kan det skyldes, at gerningsmanden er en stakkel, som personalet kender i forvejen, og hvor en politisag eller bøde virker formålsløs.

– Dem smider vi bare ud, siger Brian Karlsen og understreger, at undtagelserne hverken skal opfattes som kritik af politiet eller som udtryk for, at Kvickly er ligeglade med butikstyveriet.

Hvem er den typiske butikstyv hos jer?

– Vi kan jo kun forholde os til dem, vi rent faktisk opdager. Blandt dem er der en overvægt af meget unge mennesker. Og dem anmelder vi altid, fastslår Brian Karlsen.

Kriminalitetstallene fra Danmarks Statistik viser, at antallet af anmeldte butikstyverier på Bornholm er væsentligt lavere end for fem år siden. Det harmonerer med den oplevelse, som Brian Karlsen og Jan Bidstrup har, fortæller de.

Anmeld mere

Dansk Erhverv har ikke tilstrækkeligt gode regionale data til at sige noget om, hvorvidt mørketallet skulle variere markant på tværs af landet. Organisationen råder generelt de erhvervsdrivende til at anmelde flere butikstyverier og tilskynder butikker og politiet til at forbedre samarbejdet.

– Vi har spurgt virksomhederne, hvad deres motivation er for ikke at anmelde butikstyverier, og de svarer, at ressourceforbruget ikke står mål med det udbytte, som en politianmeldelse giver. Desuden oplyser lidt over halvdelen af butikkerne, at deres oplevelse er, at de ikke får noget ud af at politianmelde butikstyverier. – Det er vi selvfølgelig opmærksomme på, og vi mener klart, at der er basis for at styrke samarbejdet mellem detailhandlen og politiet på den baggrund, så vi sikrer, at det giver mening at anmelde alt, siger Henrik Sedenmark, chefkonsulent i Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Størstedelen af anmeldte butikstyverier resulterer i en sigtelse. På Bornholm gjaldt det fire ud af fem anmeldelser sidste år, viser de officielle tal.

Undersøgelsen viser desuden, at mange butiksejere gerne ser, at butikstyveri straffes hårdere. 59 procent af de erhvervsdrivende erklærer sig "helt uenige" i påstanden om, at personer, der laver tyveri mod fysiske butikker, generelt får en passende straf for forbrydelsen.

 

Den typiske butikstyv

Ifølge en detailhandelsanalyse er den gennemsnitlige/typiske butikstyv anno 2021 er en mand på 38 år, som stjæler personlig pleje, for eksempel en deodorant, hos en købmand eller i et supermarked. De fleste tyverier finder sted mellem klokken 14 og 18, og tyven pågribes typisk af en detektiv.

Gennemsnitsprisen for stjålne varer i aldersgruppen 20-39 år er desuden 209 kroner.

Forekomsten af butikstyverier er størst på Amager og mindst på Bornholm.

Kilde: Crimestat, et samarbejde mellem Dansk Erhverv og detailhandlen

 

Årsager til ikke at anmelde butikstyveri

Dansk Erhverv har stillet dette spørgsmål til butikker, der ikke anmelder butikstyveri:

"Hvorfor anmelder I ikke alle episoder af tyveri mod jeres fysiske butikker?"

Her er de mest forekommende svar:

– Vi kunne ikke pågribe tyven: 64 procent

– Det kræver for mange ressourcer hos os: 58 procent

– Vi tror ikke på, at vi får noget ud af det: 56 procent

– Politiet har ikke tilstrækkelige ressourcer til at prioritere det: 51 procent

Kilde: Dansk Erhverv

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT