Ukraines mobilnet presset - forbereder sig på længere strømafbrydelser

27. JUL 2024 • 12:14UDLAND

Efter øgede russiske bombeangreb kæmper mobiludbydere for at sikre netværk under længere strømafbrydelser.

Ukraines pressede mobilselskaber forbereder sig på længere og længere perioder uden elektricitet på grund af optrappede russiske bombeangreb mod landets elnet.

Angrebene medfører ikke kun, at store områder ofte ligger mørklagt, og at civilbefolkningen er uden adgang til rindende vand, aircondition og livsvigtigt medicinsk udstyr - de forhindrer også livsvigtige telefonopkald.

I de seneste tre måneder har russiske angreb mod kraftværker og elnettet ødelagt omkring halvdelen af Ukraines kapacitet til elproduktion. Det har medført daglige strømafbrydelser, som har varet op til 12 timer. Og det har også ramt i hovedstaden, Kyiv.

Når kulde og mørke sætter ind til efteråret vil situationen blive stærkt forværret.

Alle er afhængige af funktionsduelige mobiltelefoner, og de store mobiludbydere kæmper hårdt for at holde mobilnettet i gang.

De er nu under stigende pres fra regeringen, efter at præsident Volodymyr Zelenskyj har givet ordre til, at selskabernes aktiviteter og kapacitet skal gennemgås og kortlægges.

Inden februar næste år skal alle være i stand til at klare strømafbrydelser på op til ti timer. I øjeblikket er kravet fire timer.

Det betyder, at alle har travlt med at købe generatorer og batterier, men jo længere tid strømafbrydelser varer, jo mere kompliceret er det at opretholde fuld dækning.

Mobiludbyderne har svaret igen ved at appellere til befolkningen om at udvise omtanke.

- Måske hvis man undgår at se på TikTok under en strømafbrydelse, vil naboerne være i stand til at ringe efter en ambulance i en kritisk situation, hedder det i en besked fra Vodafone til selskabets abonnenter.

Sektoren har også skullet klare et større cyberangreb og materielle skader på udstyr. Nye litiumbatterier, nye akkumulatorer og nye generatorer er sat ind mange steder for at gøre systemet mere modstandsdygtigt over for de russisk angreb.

Tre af de største selskaber - Vodafone, Kyivstar og Lifecell - har planer om at investere over 453 millioner kroner i foranstaltninger, der skal afbøde skader på elnettet og energisektoren i forbindelse med russernes bombardementer

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT