Skovbrandshærgede Portugal tager imod akut hjælp fra nabolande

19. SEP 2024 • 00:03UDLAND

Portugal modtager mandskab fra Spaniens militær og fly fra Marokko for at bekæmpe skovbrande.

En bølge af dødelige skovbrande i Portugal har presset landets akutberedskab til dets yderste.

Onsdag er der ankommet forstærkninger fra Spanien og Marokko, oplyser myndighederne i Portugal.

Samtidig giver en vejrudsigt, der melder om faldende temperaturer, håb om, at situationen kan komme under kontrol.

Skovbrandene præger det centrale Portugal.

Særligt Aveiro-distriktet, der ligger ud til Atlanterhavet syd for byen Porto, samt nabodistriktet Viseau, der ligger inde i landet, er ramt.

Mindst syv mennesker har her mistet livet i brandene, hundredvis af huse er blevet ødelagt, og titusindvis hektar af skov og landbrug er blevet slugt af flammerne.

Indsatsen i slukningsarbejdet har indtil videre omfattet mere end 5000 personer fra det portugisiske brandvæsen, og i de seneste dage er der også kommet hjælp udefra.

Senest har Spanien således sendt et beredskab på 270 mand fra landets militær til Viseau-distriktet for at bidrage til slukningsarbejdet.

Samtidig har Portugal taget imod to særlige fly fra Marokko, og yderligere to er på vej, lyder det. Der er tale om fly, som er beregnet til at slukke brande med store mængder af vand.

Spanien, Italien og Frankrig har allerede hver sendt to af denne slags fly, efter at Portugals regering mandag bad EU om hjælp.

- Vi er i en stressende situation og på grænsen af vores kapacitet, lød det fra Duarte Costa, som er leder for regeringens enhed for civilbeskyttelse, til CNN.

Ifølge ham vil hjælpen udefra betyde, at de udmattede portugisiske brandfolk kan få en pause, og at Portugals egne fly kan blive vedligeholdt.

Siden weekenden har temperaturerne i landet ligget på over 30 grader, men der ventes at være køligere vejr på vej. Ifølge myndighederne kan det hjælpe i kampen mod brandene.

Ifølge politiet i Portugal er nogle af brandene blevet påsat. Deres motiv menes at være enten kommercielle interesse eller "ondskabsfuldhed", ligesom politiet også mener, at brandene kan skyldes uagtsomhed.

Landets premierminister, Luis Montenegro har sagt, at der ikke vil blive sparet på indsatsen, når der skal slås ned på sådanne handlinger.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT