Saudi-Arabien har udført rekordmange henrettelser i år

28. SEP 2024 • 18:06UDLAND

Indtil videre er 198 personer blevet henrettet i Saudi-Arabien i 2024. Det er det højeste antal i over 30 år.

Det højeste antal mennesker i flere årtier er blevet henrettet i Saudi-Arabien i år.

Det skriver menneskerettighedsorganisationen Amnesty International i en pressemeddelelse.

Indtil videre er 198 personer blevet henrettet i 2024. Det er det højeste antal, siden Amnesty International begyndte at optælle antallet af henrettelser i 1990.

Det hidtil højeste antal blev optalt i 2022, hvor 196 personer ifølge Amnesty International blev henrettet i Saudi-Arabien.

I 2022 sagde den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, ellers til det amerikanske medie The Atlantic, at landet havde udryddet brugen af dødsstraf med undtagelse af drabssager, eller hvis en person udgør en trussel mod mange liv.

Det skriver det arabiske medie al-Arabiya News.

- Saudi-Arabiens myndigheder forfølger et kompromisløst drabstogt, der viser en chokerende tilsidesættelse af menneskeliv, mens de promoverer en indholdsløs kampagne for at rebrande deres image, siger Amnestys generalsekretær, Agnès Callamard, i pressemeddelelsen.

Ifølge Amnesty International er 53 personer indtil videre blevet henrettet i 2024 for lovovertrædelser i forbindelse med narkotika. Af dem skal 38 have være udenlandske statsborgere.

Antallet er steget markant i løbet af 2024 og i juli alene blev, der i gennemsnit henrettet en person hver anden dag for narkotikaforbrydelser, skriver Amnesty International.

I 2023 blev to personer henrettet for lovovertrædelser i forbindelse med narkotika.

Ifølge Amnesty Internationals årlige rapport om brugen af dødsstraf på verdensplan blev mindst 1153 personer henrettet i 2023.

Det var 31 procent flere end i 2022 og det højeste antal siden 2015.

Ifølge organisationen er Kina det land, der udfører flest henrettelser.

Amnesty estimerer, at Kina henretter tusinder af mennesker hvert år. Antallet kan dog ikke verificeres og fremgår derfor ikke af rapportens samlede antal henrettelser.

Efter Kina ligger henholdsvis Iran og Saudi-Arabien. De to landes henrettelser udgør tilsammen 89 procent af rapportens samlede antal henrettelser i 2023.

I Saudi-Arabien udføres henrettelser ved halshugning, skriver Amnesty International på sin hjemmeside.

Henrettelsesmetoder i Kina inkluderer skud og dødelig indsprøjtning, mens dødsstraf i Iran udføres ved hængning.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

28. SEP 2024 • 18:04SPORT
AGF og Randers deler i uskøn affære
FÅ ABONNEMENT