Orkanen Helene nedgraderet til kategori 1: Tre er døde

27. SEP 2024 • 09:16UDLAND

Orkanen Helen har raset i delstaterne Florida og Georgia i det sydøstlige USA. Den er nu en kategori 1-orkan.

Orkanen Helene er nu en kategori 1-orkan på Saffir-Simpson-skalaen.

Det oplyser USA's Nationale Orkancenter (NHC) ifølge ABC News.

Styrken på Helenes vindstød er faldet til lige knap 145 kilometer i timen, og det forventes, at styrken vil falde yderligere frem til klokken 11 dansk tid.

Det er en nedjustering i forhold til tidligere på morgenen fredag, hvor den ved ankomsten til Floridas kyst klokken 05.10 dansk tid var en kategori 4-orkan. Her var vindstyrken 225 kilometer i timen.

Yderligere to mennesker er døde i løbet af morgenen, mens orkanen passerede gennem den amerikanske delstat Georgia.

Det oplyser Georgias guvernør, Brian Kemp, ifølge ABC News.

Det bringer stormens samlede dødstal op på tre.

- Vi opfordrer alle indbyggere i Georgia til at forberede sig yderligere på konsekvenserne af stormen, siger han ifølge mediet.

Floridas guvernør, Ron DeSantis, sagde tidligere på morgenen, at en person var død nær byen Tampa, efter at et skilt væltede og ramte en bil på en motorvej. Det skriver CNN.

- Det viser bare, at det er meget farlige forhold derude, lyder det.

Helene ventes at bevæge sig i nordøstlig retning mod delstaten Georgia, inden den i løbet af weekenden vil miste styrke og nå til staten Tennessee.

Mere end en million mennesker er uden strøm, og veje er allerede oversvømmede. Helene ventes at blive en af de største orkaner i Den Mexicanske Golf i årtier, skriver nyhedsbureauet AFP.

Lufthavnene i Tampa og Tallahassee er lukket, og dele af St. Petersburg, Tampa, Sarasota, Treasure Island og andre byer på Floridas vestkyst er oversvømmede.

Mere end en million boliger og forretninger er uden strøm, skriver hjemmesiden PowerOutage.us.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har opfordret til, at amerikanerne følger myndighedernes anvisninger om evakuering.

- Jeg opfordrer alle på og nær Helenes vej at lytte til myndighedernes anbefalinger og følge anvisningerne om evakuering, siger han.

- Tag det seriøst og søg i sikkerhed, lyder det videre.

/ritzau/Reuters/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT