Producent af modermælkserstatning dømt til at betale 3,4 milliarder

27. JUL 2024 • 02:46UDLAND

I Illinois har en pige udviklet den alvorlige sygdom NEC på grund af bestemt modermælkserstatning, lyder dom.

En nævningeting i Missouri i USA er fredag nået frem til, at en særlig modermælkserstatning til for tidligt fødte spædbørn fra virksomheden Abbott Laboratories har forårsaget, at en lille pige i Illinois har udviklet en alvorlig tarmsygdom.

Dommen blev afsagt ved en delstatslig domstol i byen St. Louis i Missouri.

Her blev virksomheden pålagt at betale 95 millioner dollar - omkring 653 millioner kroner - i tortgodtgørelse til pigens mor og 400 millioner dollar - svarende til 2,75 milliarder i strafmæssig godtgørelse.

Strafmæssig godtgørelse er en godtgørelse, som en sagsøgt kan pålægges at betale til sagsøgeren.

Hvorimod en tortgodtgørelse har til formål at dække de tab og lidelser, en sagsøgt har måttet lide, har en strafmæssig godtgørelse til formål at straffe den sagsøgte.

Margo Gill, som er den kvinde, der står bag klagen mod Abbott, mente, at virksomheden undlader at advare om, at den pågældende type af modermælkserstatning kan forårsage en potentielt dødelig sygdom kaldet nekrotiserende enterokolitis (NEC) blandt tidligt fødte børn.

Gills datter, Robynn Davis, udviklede NEC efter at have fået modermælkserstatningen fra Abbott på en intensiv neonatal afdeling i 2021. Robynn overlevede sygdommen men blev permanent hjerneskadet.

Hun kræver nu særlig pleje.

I patienthåndbogen på Sundhed.dk fremgår det, at NEC er en af de hyppigste akutte sygdomme i mave- og tarmkanalen hos børn, der er født meget for tidligt. Nekrotiserende betyder, at dele af tarmen får for dårlig blodtilførsel. Det fører til, at tarmvævet dør.

Her står der, at dødeligheden af sygdommen ligger på op til 40 procent.

I en udtalelse siger Abbott Laboratories, at selskabet er meget uenig i dommen, og at det vil forsøge at få den omstødt.

Selskabets advokat James Hurst sagde i retssalen, at kendelsen ifølge ham risikerer at sende det forkerte signal og at begrænse lægers muligheder for at ernære for tidligt fødte børn, som ikke kan ammes.

- Det her er et slag i maven, sagde han.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT