Parlamentsvalg kan tage magten fra Japans regerende parti

27. OKT 2024 • 05:30UDLAND

Søndag går japanerne til stemmeurnerne. Prisstigninger og faldende befolkningstal er blandt de store emner.

Søndag morgen lokal tid har valgstederne i Japan slået dørene op.

Vælgerne skal sammensætte et nyt parlament med 465 medlemmer.

Her står premierminister Shigeru Ishiba og det konservative parti Liberaldemokraterne (LDP) til muligvis at få det værste valgresultat siden 2009.

Meningsmålinger op til valget har peget på, at LPD og dets alliancepartner Komeito risikerer at miste flertallet.

67-årige Ishiba, som tidligere har været Japans forsvarsminister, blev valgt som LPD's nye partileder i september, og få dage efter udskrev han valg.

LPD har ledet Japan næsten uafbrudt i de sidste syv årtier.

Men vælgerne i Japan, som er verdens fjerdestørste økonomi, er udfordret af blandt andet stigende priser.

Befolkningen har tilsyneladende også mistet noget af dens tillid til regeringsgruppen, som har været ramt af flere skandaler.

De samme skandaler var årsag til, at den tidligere premierminister Fumio Kishida i august meddelte, at han trådte tilbage.

Partiet bliver officielt efterforsket af politiet i forbindelse med en skandale, hvor parlamentsmedlemmer skal have modtaget penge under bordet fra en fond.

- Vi vil have en frisk start som et retfærdigt, nøjagtigt og oprigtigt parti, og vi søger jeres mandat, lød det lørdag fra Ishiba til et vælgermøde.

Premierministeren har lanceret en politik om at skabe "et nyt Japan". Han vil blandt andet skabe et nyt liv på landet, og han har også lovet, at han vil gøre noget ved "den stille hastesag" om Japans faldende befolkningstal.

De unge føder ikke særlig mange børn, så landets samlede befolkning bliver i gennemsnit ældre og ældre.

På andre punkter er Ishiba dog mindre progressiv. Han har kun to kvindelige ministre i sit kabinet, ligesom han er imod, at gifte par skal kunne have hver deres efternavn efter ægteskab.

I lokale japanske medier har der lydt spekulationer om, hvorvidt Ishiba kan finde på at trække sig med øjeblikkelig virkning, hvis hans parti mister flertallet.

Det er dog ikke en overvejelse, han selv har sagt ord på.

Japan har en befolkning på 124,5 millioner indbyggere. Omkring 105 millioner er stemmeberettigede.

Japan er syv timer foran Danmark. Et nogenlunde sikkert fingerpeg om valgresultatet ventes søndag aften japansk tid. Det endelige resultat ventes mandag den 28. oktober.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT