Michelle Obama frygter sejr til Donald Trump i tæt valg

27. OKT 2024 • 01:56UDLAND

Meningsmålinger har vist dødt løb mellem Harris og Trump. Michelle Obama frygter, at Trump bliver præsident.

USA's tidligere førstedame Michelle Obama "frygter oprigtigt", at Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, kan ende med at blive landets næste præsident.

Det siger hun lørdag amerikansk tid, hvor hun deltager i Kamala Harris' vælgermøde i Michigan, der betragtes som en af svingstaterne i dette års præsidentvalg.

Harris er Demokraternes kandidat til valget, der finder sted 5. november.

- Mit håb for Kamala er også ledsaget af en oprigtig frygt. Hvorfor er det her valg overhovedet tæt?, siger Michelle Obama.

De seneste meningsmålinger viser dødt løb mellem de to kandidater.

Ifølge den tidligere førstedame, som er populær i store dele af den amerikanske befolkning, vil Harris være en "ekstraordinær præsident for USA", hvis hun vinder valget om ni dage.

Michelle Obama er gift med Barack Obama, som var USA's præsident frem til den 20. januar 2017, da han blev afløst af Donald Trump, der nu går efter sin anden embedsperiode.

- Jeg er lidt vred over, at vi tilsyneladende er ligeglade med hans (Trumps, red.) utilregnelige opførsel, hans tydelige mentale forfald, hans baggrund som dømt forbryder, en velkendt plattenslager, en seksualforbryder, som er fundet skyldig i seksuelle overgreb, siger hun.

Den tidligere førstedame understregede i sin tale desuden flere af Harris' kampagnebudskaber. Det gjaldt særligt retten til abort.

- Vi kan ikke overlade vores skæbne til folk som Trump, siger Michelle Obama og tilføjer, at Trump kan forbyde abort i hele landet.

I de seneste år har flere delstater valgt at indskrænke retten til abort. Det er sket efter en afgørelse i den amerikanske højesteret i 2022.

Her omstødte dommerne en gammel afgørelse, som havde sikret alle amerikanske kvinder retten til abort.

Det skyldes ikke mindst Trump, mener Harris, fordi Trump i sin tid som præsident udpegede flere af de højesteretsdommere, som valgte at omstøde afgørelsen fra 1973.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT