Kirurger i Beirut arbejdede 24 timer i træk efter angreb

20. SEP 2024 • 12:49UDLAND

Specialist fjernede på en nat flere ødelagte øjne, end han havde gjort gennem hele sin karriere.

Kirurgen Elias Jaradeh i Beirut siger, at han opererede "robotagtigt", da han i mange timer skulle tage sig af hårdt sårede i Libanons hovedstad efter "teknologiangrebene" tidligere på ugen.

37 mennesker blev dræbt - heriblandt to børn - og næsten 3200 blev såret over to døgn, da personsøgere og walkie-talkier blev bragt til eksplosion tirsdag og onsdag.

Reuters skriver med henvisning til kilder i Libanon, at batterier, som eksploderede i landet tirsdag og onsdag i personsøgere og walkie talkies, var belagt med pentrit - som er et krystallinsk pulver, der blandt andet anvendes i plastisk sprængstof.

Elias Jaradeh siger til BBC, at han behandlede en del kvinder og børn, men at hans patienter overvejende var unge mænd.

Kirurgen siger, at en stor del af dem "var alvorligt sårede", og at mange af dem mistede synes på begge øjne.

De døde og sårede omfatter militsmedlemmer fra den iranskstøttede gruppe Hizbollah, som i måneder har udvekslet skud med den israelske hær over grænsen. Hizbollah er klassificeret som en terrororganisation af USA og Storbritannien.

Men medlemmer af militsfolkene familier er også blevet dræbt eller såret sammen med tilfældigt forbipasserende. Elias Jaradeh siger, at han "overvejende opererede civile."

Jaradeh arbejder som kirurg på et specialiseret hospital, hvor de hårdest sårede blev behandlet. Han siger, at det har været meget hårdt for læger og andet personale - også for ham selv.

- Ja, det er meget hårdt. Man må lægge afstand til det, der sker. Mere eller mindre bliver man robotagtig. Det er sådan, det virker udadtil, men i det indre er man dybt såret. Man ser hele nationen såret, siger han til BBC.

Kirurger som Jaradeh arbejdede næsten 24 timer i træk. Mange af dem, som han opererede, har mistet synet eller deres hænder, siger Libanons sundhedsminister til BBC.

Øje-specialisten Elias Warrak siger til BBC, at han på en nat fjernede flere ødelagte øjne, end han har gjort igennem hele sin løbebane som kirurg og professor.

- Det var meget, meget hårdt. De fleste af patienterne var unge mænd i tyverne, og i nogle tilfælde måtte jeg fjerne begge deres øjne. I hele mit liv har jeg aldrig set noget, der kan sammenholdes med det.

Libanons hær har efter teknologiangrebene tilintetgjort en hel del elektronisk udstyr.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT