Kina laver sjælden missiltest i internationalt farvand

25. SEP 2024 • 19:24UDLAND

Analytiker kalder missiltest et "kraftigt signal" til lande som Filippinerne og Japan.

Kina kalder en ny våbentest "rutinemæssig".

Men ifølge det britiske medie BBC menes landet for være første gang siden 1980 at have affyret et interkontinentalt ballistisk missil (ICBM) mod åbent hav.

Mere præcist faldt det ned i Stillehavet.

Våbentesten blev offentliggjort i en meddelelse fra det kinesiske forsvarsministerium onsdag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Klokken 08.44 Beijing-tid faldt et ICBM med et attrapsprænghoved ned i "forventede havområder", lød det.

Det var en "rutinemæssig begivenhed i vores årlige træningsplan" og var ikke rettet mod noget land eller mål, oplyste ministeriet videre.

Men ifølge analytikere, som Reuters har talt med, er det meget sjældent, at Kina affyrer langtrækkende missiler ud i havet. Normalt bliver de affyret uannonceret i fjerntliggende kinesiske regioner som Indre Mongoliet.

Kina havde informeret USA, siger en talsperson for det amerikanske forsvarsministerium.

Vedkommende siger videre, at det er et "skridt i den rigtige retning for at reducere risikoen for misforståelser og fejlberegninger".

Men Drew Thompson, som er senior fellow ved S. Rajaratnam School of International Studies, kalder affyringen et klart signal fra Kina.

- Det hele handler om timing, siger han på det sociale medie X.

- Folket Befrielseshær (Kinas væbnede styrker, red.) hævder ikke at have noget land som mål, men der er spændinger på højt niveau mellem Kina og Japan samt Filippinerne - og selvfølgelig vedvarende spændinger med Taiwan.

- Denne affyring er et kraftigt signal, der har til formål at intimidere alle.

Sikkerhedsanalytikeren Alexander Neill, som har base i Singapore, mener dog også, at der er indenrigspolitiske årsager til affyringen. Han henviser til nylige korruptionsskandaler i raketenheden og siger, at det er et behov for at vise, at tingene går som normalt. Det skriver Reuters.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, anslog sidste år, at Kina har over 500 operationelle atomsprænghoveder, og at det kinesiske arsenal vil være fordoblet i 2030. Det er stadig langt mindre end Rusland og USA.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT