Norge undersøger tilknytning til detonerede Hizbollah-personsøgere

25. SEP 2024 • 13:06UDLAND

Norsk statsborger står ifølge udenlandske medier bag selskab, som skal have bragt personsøgere til Hizbollah.

Den norske sikkerhedstjeneste (PST) har indledt en foreløbig undersøgelse af anmeldelser om, at et norskejet firma havde tilknytning til salget af de personsøgere, som eksploderede i Libanon i sidste uge.

Det oplyser anklager i PST Haris Hrenovica.

- PST har indledt en forundersøgelse for at afgøre, om der er grund til at indlede en (fuld, red.) efterforskning på baggrund af påstande i medierne om, at et norskejet selskab kan have været involveret i overdragelsen af personsøgerne til Hizbollah, siger Haris Hrenovica.

Tirsdag og onsdag i sidste uge eksploderede tusindvis af personsøgere og walkie-talkier, som blev brugt af den militante Hizbollah-bevægelse, der holder til i Libanon.

Omkring 40 mennesker blev dræbt og over 3000 blev sårede, har Libanons sundhedsministerium oplyst.

Israel er blevet beskyldt for at stå bag, men har hverken be- eller afkræftet sin indblanding.

Taiwan, Ungarn og Bulgarien undersøger i forvejen mulige forbindelser til forsyningskæden.

Efter angrebet citerede en ungarsk nyhedsportal anonyme kilder for at have oplyst, at et selskab ved navn Norta Global i Bulgariens hovedstad, Sofia, skal have importeret personsøgerne og arrangeret leveringen til Hizbollah.

I kølvandet på artiklen udtalte bulgarske myndigheder, at de også efterforskede selskabet.

Ifølge Bulgariens virksomhedsregister blev virksomheden grundlagt i 2022 af den norske statsborger Rinson Jose.

Reuters har ringet til Rinson Jose, som lagde på, da han blev spurgt til ejerskabet af Norta Global. Derefter vendte han ikke tilbage på nyhedsbureauets gentagne sms'er og opkald.

Hans LinkedIn-profil viser, at han har været ansat hos DN Media Group siden februar 2024. Ifølge DN Media Group arbejder han i salgsafdelingen.

Ifølge norske medier kontaktede han sidst sine kolleger via e-mail den 18. september. Hans arbejdsgiver har oplyst til Reuters, at de ikke har kunnet komme i kontakt med ham siden.

Reuters har ikke fundet beviser, der forbinder Norta Global med DN Media Group.

/ritzau/Reuters/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT