Julian Assange: Min tilståelse skulle beskytte min frihed

1. OKT 2024 • 12:02UDLAND

WikiLeaks-stifteren Julian Assange udtaler sig for første gang siden sin løsladelse fra Storbritannien i juni.

Grundlæggeren af whistleblower-mediegruppen WikiLeaks tilstod amerikanske anklager om spionage, fordi han ikke på anden vis kunne sikre sin frihed.

Det siger han under en høring i et udvalg i Europarådet i Strasbourg tirsdag.

- Jeg vil gøre det helt klart: Jeg er ikke fri i dag, fordi systemet fungerede. Jeg er fri i dag efter flere års fængsling, fordi jeg erklærede mig skyldig i journalistik.

Det er Assanges første offentlige kommentar siden sin løsladelse i juni.

Han er rejst fra Australien til Strasbourg for at tale til Europarådets menneskerettighedsudvalg, som i en rapport har konkluderet, at han var politisk fange.

- Jeg er endnu ikke helt klar til at tale om det, jeg har været udsat for. Isolationen har sat spor, som jeg forsøger at komme videre fra, siger han videre.

De sidste fem år har 53-årige Julian Assange siddet i højsikkerhedsfængslet Belmarsh i Storbritannien.

Han kunne i juni vende tilbage til sit hjemland, Australien, efter at have erklæret sig skyldig i sammensværgelse ved at få fat i og videregive dokumenter fra det amerikanske militær.

Det skete i 2010.

Med tilståelsen indgik han en aftale med amerikanske myndigheder, som betyder, at fængselsstraffen, som skulle udmåles til ham, svarer til den tid, han allerede har afsonet i Belmarsh.

Han opholdt sig i Belmarsh, mens han gentagne gange ankede afgørelser om udlevering til USA. Assange og hans advokater frygtede, at han ville blive idømt dødsstraf, hvis han blev udleveret til retsforfølgelse i WikiLeaks-sagen i USA.

Dermed er Assange tilbage i sit hjemland som en fri mand, 14 år efter at WikiLeaks offentliggjorde klassificerede dokumenter fra det amerikanske militær. Dokumenterne handlede om USA's krige i Irak og Afghanistan.

Aftalen med USA betyder, at Assange aldrig vil kunne anlægge sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol eller på anden måde rense sit navn mod USA's spionageanklager.

- Der kommer aldrig en høring om det, der skete, siger han.

- Problemet er ganske enkelt: Journalister bør ikke retsforfølges for at udføre deres arbejde. Journalistik er ikke en forbrydelse, siger han.

Assange modtog et stående bifald fra udvalgets medlemmer efter den 90 minutter lange høring.

Nu skal han tilpasse sig et normalt liv efter mange års fængsel, siger han. Han skal blandt andet lære at være far for to børn, der er vokset op uden ham.

/ritzau/dpa/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT