Lektor: Israel vurderer at landoffensiv ikke eskalerer konflikt

1. OKT 2024 • 12:59UDLAND

Forsvarsakademiets Peter Viggo Jakobsen mener, at Israel har vurderet risikoen for stor modreaktion som lille.

Israel har vurderet, at risikoen for en eskalering af konflikten i Mellemøsten ikke stiger, efter at det israelske militær i nat startede en landoffensiv i Libanon.

Det mener lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

- Israel har nok lavet en vurdering af, at Hizbollah vil hævne sig alligevel - uanset hvad man gør. Nu hvor USA bakker op, så kan man lige så godt gøre det, siger han.

Han mener ikke, at risikoen for en regional storkrig, som involverer USA og Iran, er særlig stor.

Herimod ser han udviklingen til en større krig i Libanon som mere sandsynlig. Det afhænger af, hvordan Hizbollah svarer igen.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen er der tre muligheder for, hvordan landoffensiven kan udvikle sig.

Den første er en mindre operation, hvor man forsøger at ramme militære mål ved grænsen.

En anden mulighed er, at de israelske tropper vil gå 20 til 30 kilometer ind i Libanon. Det skyldes, at man forsøger at fjerne truslen fra de kortrækkende systemer, som Hizbollah har.

Militært ville det ifølge lektoren give mest mening.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har nemlig tidligere sagt, at civile fra Nordisrael skal kunne vende hjem igen.

- Den sidste er selvfølgelig med afstand den mest risikable mulighed. Det er der nok ikke så stor sandsynlighed for. Det er dog aldrig helt til at sige, hvordan det udvikler sig, når man starter en landoffensiv, siger Peter Viggo Jakobsen.

Landoffensiven startede kun få dage efter, at den øverste Hizbollah-chef i Libanon, Hassan Nasrallah, blev dræbt i et israelsk luftangreb.

Siden Hamas angreb Israel den 7. oktober 2023, har den islamiske militante organisation Hizbollah udført angreb på Israel fra det sydlige Libanon i solidaritet med Hamas.

Ligeledes har Israel angrebet Libanon.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT