Euro-inflationen har nået målet: Under to procent i september

1. OKT 2024 • 11:55UDLAND

For første gang siden sommeren 2021 er inflationen i eurozonen under to procent. Rentefald i sigte.

Siden inflationskrisen ramte i 2021, har de europæiske økonomier kæmpet for at holde prisudviklingen i kort snor.

Målet har været at få inflationen ned under to procent, og det er nu lykkedes - i hvert fald for de lande, der har euroen som valuta.

Statistikbureauet Eurostat har tirsdag offentliggjort sit første bud på den årlige stigning i forbrugerpriserne i september og er nået frem til en inflation på 1,8 procent.

Det er 0,4 procentpoint lavere end i august og er første gang siden juni 2021, at den ligger under to procent.

- Denne her udvikling er rigtig glædelig for de europæiske forbrugere, som genvinder købekraft med stor fart for tiden, efter årene med høj inflation spiste en stor del af købekraften.

- Det kan også være med til at understøtte det skrantende vækstbillede i euroområdet, siger Bjørn Tangaa Sillemann, der er chefanalytiker i Danske Bank.

Mathias Dollerup Sproegel, som er seniorøkonom hos Sydbank, peger også på, at dagens tal er godt nyt for danske boligejere.

- Det betyder, at boligejere med variabel rente over de kommende kvartaler får reduceret ydelsen på boliglånet.

- Meget tyder også på, at inflationstallene sender 4 procent-lånet ud i kulden, så den toneangivende realkreditrente med fast rente fra i morgen bliver 3,5 procent, skriver han i en kommentar.

Frederik Engholm, der er chefstrateg hos Nykredit, advarer dog mod at glæde sig for tidligt, for inflationen vil formentlig stige den kommende tid.

- Det er høje råvarepriser og ikke mindst oliepriser i september 2023, som medvirker til, at inflationen falder så kraftigt tilbage nu.

- Energi trækker nemlig meget kraftigt nedad i september. Går vi et par måneder frem, så vil den samlede inflation igen ligge et stykke over 2 procent, siger han.

At energien spiller en særlig rolle i septembertallene, understreges af, at den såkaldte kerneinflation kun falder fra 2,8 procent i august til 2,7 procent i september.

Kerneinflation opgøres ved at fraregne prisændringer på uforarbejdede råvarer og energi fra den almindelige inflation.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT