FN-chef: Verden har pligt til at beskytte Gazas indbyggere

25. OKT 2024 • 18:41UDLAND

Ifølge menneskerettighedschef udspiller den "mørkeste stund" af krigen sig i denne tid i det nordlige Gaza.

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Volker Türk, appellerer til det internationale samfund om at beskytte befolkningen i Gazastriben mod mulige krigsforbrydelser.

- Vi står over for, hvad der kan udgøre grusomme forbrydelser, herunder potentielt også forbrydelser mod menneskeheden, advarer han fredag.

Ifølge højkommissæren for menneskerettigheder udspiller den "mørkeste stund" af krigen mellem Israel og Hamas sig i denne tid i den nordlige del af Gazastriben.

Her har Israel indledt en offensiv af frygt for, at militante Hamas-medlemmer er ved at omgruppere.

Hele befolkningen i dette område lever under bombardementer, belejringer, fordrivelse og er plaget af sult, påpeger den østrigske FN-diplomat i en pressemeddelelse.

Folk risikerer at blive anholdt eller skudt.

- Selv om det er svært at forestille sig, bliver situationen værre dag for dag. Den israelske regerings politik og praksis i det nordlige Gaza risikerer at tømme området for palæstinensere, siger Volker Türk.

Han understreger, at det også er "fuldstændig uacceptabelt", at militante palæstinensiske grupper bringer deres eget folk i fare ved at blande sig med civile.

Han appellerer direkte til stats- og regeringschefer og beder dem om "at sætte beskyttelsen af civile og menneskerettigheder først og ikke opgive et minimum af menneskelighed."

- Ifølge Genève-konventionerne har stater pligt til at handle, når der er begået en alvorlig overtrædelse af folkeretten, siger Türk ifølge en pressemeddelelse fredag.

- Ifølge konventionen om folkedrab har stater også ansvaret for at handle for at forhindre en sådan forbrydelse, når risikoen bliver åbenlys.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT