Europæiske valgobservatører retter kritik mod georgisk parlamentsvalg

27. OKT 2024 • 13:46UDLAND

Ifølge valgobservatører fra OSCE er parlamentsvalget i Georgien et tegn på demokratisk tilbagegang i landet.

Internationale valgobservatører retter skarp kritik mod parlamentsvalget i Georgien.

Det fremgår af en fælles erklæring fra valgobservatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), Europarådet, EU-Parlamentet og Nato.

- Uligheder i forhold til finansielle ressourcer, en splittende kampagneatmosfære og de seneste lovændringer har vakt stor bekymring under hele valgprocessen, siger den franske valgobservatør Pascal Allizard.

Han står i spidsen for OSCE's mission i Georgien under årets parlamentsvalg.

Landets valgkommission udråbte søndag morgen Georgiens regeringsparti, Georgisk Drøm, som vinder af valget med 54 procent af stemmerne.

Det skete, efter at over 99 procent af valgkredsene var talt op. Det oplyste valgkommissionen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Georgiens opposition anerkender ikke resultatet af parlamentsvalget.

Ifølge Tina Bokuchava, som er leder af oppositionskoalitionen, er valget blevet "stjålet fra det georgiske folk". Det sagde hun til BBC.

Oppositionskoalitionen hedder Samlet National Bevægelse.

Ifølge Antonio López-Istúriz White, som er leder af EU-Parlamentets delegation, er der "dybe bekymringer for den demokratiske tilbagegang i Georgien".

- Vi vil fortsat følge situationen i Georgien nøje for at se, om den næste regering vælger at tilpasse sig EU's værdier og normer og vende de seneste måneders negative tendenser.

I erklæringen fremhæves det, at medierne i Georgien har været partiske i deres dækning af valget.

Desuden understreger valgobservatørerne, at medierne i landet er afhængige af finansiering fra politiske aktører.

Valgobservatørerne har derudover bidt mærke i, at der har været meldinger om intimidering, tvang og pres på vælgere - især på ansatte i den offentlige sektor.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT