Europæisk udvalg anbefaler ikke salg af nyt middel mod alzheimer

26. JUL 2024 • 18:58UDLAND

Europæisk lægemiddeludvalg vurderer, at effekten af Leqembi ikke opvejer risikoen for alvorlige bivirkninger.

Et nyt lægemiddel mod alzheimer ser ikke umiddelbart ud til at blive godkendt til at komme på det europæiske marked.

I hvert fald har udvalget CHMP, der står for at rådgive Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), vendt tommelfingeren nedad til produktet.

Det skriver EMA fredag i en pressemeddelelse.

Der er tale om lægemidlet Leqembi, som er skabt til at behandle folk med alzheimer.

Udvalget CHMP består af en række uafhængige fagpersoner, som vejleder EMA og EU-Kommissionen, der i sidste ende skal tage træffe afgørelser om lægemidler. De følger som oftest CHMP's anbefalinger.

Alzheimer er kendetegnet ved kognitiv svækkelse, men påvirker mennesker på forskellige måder.

Sygdommen udvikler sig langsomt helt fra starten. Hukommelsestab, forvirring, desorientering og dårlig dømmekraft er nogle af symptomerne på alzheimer.

Leqembi bruger stoffet lecanemab til at behandle voksne med milde hukommelsesproblemer og andre kognitive problemer, der følger med de tidlige stadier af demens.

CHMP har vurderet, at "den observerede effekt af Leqembi i forhold til at forsinke kognitiv tilbagegang ikke opvejer risikoen for alvorlige bivirkninger forbundet med medicinen".

- Det vigtigste sikkerhedsproblem med Leqembi er den hyppige forekomst af amyloidrelaterede billedmæssige abnormiteter (også kaldet ARIA, red.), skriver EMA.

ARIA kan inkludere hævelse i hjernen og hjerneblødninger.

Ifølge Reuters er det medicinalselskaberne Eisai og Biogen, der står bag Leqembi. De har udtalt, at de vil ansøge om at få anmodningen gennemgået igen.

Leqembi er allerede godkendt i USA, Kina, Hongkong, Israel, Japan og Sydkorea.

I Danmark har cirka 50.000 personer alzheimer. I alt lever 96.000 personer med en demenssygdom i landet. Det viser tal fra Alzheimerforeningen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT