Bander indgår våbenhvile i Haitis berygtede Cité Soleil

26. JUL 2024 • 15:04UDLAND

To rivaliserende bander i Haitis hovedstad, Port-au-Prince, har indgået en våbenhvileaftale.

To rivaliserende bander i Haitis hovedstad, Port-au-Prince, har indgået en aftale om at afslutte en væbnet konflikt i den fattige og overbefolkede bydel Cité Soleil.

Det oplyser præsten Jean Enock Joseph, der ifølge nyhedsbureauet AFP har en fremtrædende rolle i lokalsamfundet.

Store dele af bydelen, som har omkring 300.000 indbyggere, har været inddelt i zoner, som var kontrolleret af rivaliserende og svært bevæbnede bander. Banderne har i en årrække tyranniseret og destabiliseret det fattige land.

De kontrollerer 80 procent af landets vigtige veje, og de har stået bag daglige kidnapninger for at få løsepenge af fattige familier, ligesom de er berygtede for at plyndre og voldtage.

Bandekrige har ført til, at mange indbyggere har mistet muligheden for at arbejde, handle og besøge sundhedscentre.

Alene i første kvartal af 2024 blev 2.500 mennesker dræbt eller såret under volden ifølge FN. Hundredtusinder er drevet på flugt.

Den indgåede aftale er underskrevet af lederne af de to rivaliserende grupper, der hedder G9 og G-Pep.

Jimmy "Barbecue" Cherizier, leder af G9, hylder lederne af banderne for deres mod ved at indgå aftalen.

I slutningen af februar meddelte bander, der kontrollerede det meste af hovedstaden, at de ville afsætte den daværende premierminister, Ariel Henry, som efterfølgende selv trak sig.

Næsten 600.000 indbyggere er interne flygtninge i Haiti - en stigning på 60 procent siden marts, hvor Ariel Henry gik af.

Der er nu mindre vold, men opgaven med at genopbygge Haiti fremstår som uoverskuelig, da vold og korruption stadig er udbredt, og samfundet er uden en fungerende politisk ledelse.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT