Diez i ny bog: Jeg tænkte aldrig at jeg ville blive afsløret

1. OKT 2024 • 11:10INDLAND/KRIMINAL

Katherine Diez erkender i ny bog, at hun ikke har evnet at konsekvensberegne i forbindelse med plagiatsager.

Tidligere litteraturanmelder og klummeskribent Katherine Diez skriver i sin nye bog "I egen barm", som udkommer på forlaget People's tirsdag, at hun aldrig havde tænkt, at nogen ville afsløre hende i at plagiere andre.

Desuden kalder hun sig selv for "idiot" og rejser spørgsmål til sig selv om, "hvordan hun kunne gøre det", og at hun "skulle have stolet på sit eget talent".

- Hvordan kunne jeg være så idiotisk at udgive så meget som én lille passage af noget som helst, som ikke var mit eget?

- Aldrig nogensinde tænkte jeg: "En dag bliver jeg afsløret. En dag finder de ud af, at jeg ikke kan skrive noget selv". For jeg ved jo, hvor mange dage og nætter igennem årene, jeg har brugt på at læse alt det, der har inspireret mig til dag og nat at skrive det bedste, jeg kunne, skriver hun i bogen.

Katherine Diez beskriver, hvordan hendes plagiat er foregået ved at gemme tekstbidder og ikke skrive den oprindelige kilde på.

- Jeg har skrevet så meget, jeg er stolt af.

- Men selvfølgelig er det plagiat at tage en skøn sætning fra en side i for eksempel en roman af Hans Scherfig, gemme den i et arkiv af skønne sætninger og så bruge den senere - uden kildehenvisning - i ens egen tekst. Det gjorde jeg.

Ifølge Katherine Diez begyndte "det store sammenbrud", som hun selv omtaler plagiatsagen, med en besked fra en fremmed i januar 2024.

- Husk at kildehenvise, når du tager noget fra andre, skrev en person til Diez.

I de efterfølgende uger blev hun centrum i en større sag med beskyldninger om plagiat i en række Berlingske-klummer og opslag på sin Instagram-profil.

De første anklager om plagiat begyndte i en tråd på det sociale medie Reddit. Herefter tog flere medier historien op, og Berlingske, der havde haft Diez ansat, igangsatte en undersøgelse af hendes udgivelser.

Der blev fundet flere eksempler på plagiat. Diez skriver i bogen, at hun var uforstående over for, at teksterne uden plagiat mistede betydning.

Hertil havde en "kvinde fra mediebranchen" sagt, at det var lige meget, hvor mange tilfælde af plagiat der var tale om - de tilfælde, der var, fyldte det hele.

Bogen, der er 182 sider lang, er noget, Katherine Diez har arbejdet på det meste af året.

I bogen udleverer hun også meget intime detaljer om sit samliv med tv-kok og dramaforfatter Adam Price.

Price har mandag aften skrevet på sin Instagram, at han ikke "genkender meget af det beskrevne" i bogen, og at Diez "bevidst" krænker hans privatliv.

Price dannede par med Katherine Diez fra 2022 til begyndelsen af 2024.

Hun kommer i bogen også med private detaljer fra perioden, hvor hun var kæreste med Dan Jørgensen, som under deres forhold var socialdemokratisk klimaminister. De to dannede par i omkring to år frem til januar 2022.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT