Uefa øger solidaritetsbidrag og krav til klubber

22. OKT 2024 • 16:12SPORT

Uefas øgede solidaritetsbidrag kommer med større krav til klubberne, meddeler forbundet.

Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) kommer til at udbetale i alt 308 millioner euro eller omkring 2,3 milliarder kroner per sæson til klubber, der ikke spiller med i forbundets tre europæiske ligaspil i de kommende sæsoner.

Det skriver Uefa tirsdag på sin hjemmeside, og tilføjer samtidigt, at kravene for at modtage de såkaldte solidaritetsbidrag kommer til at blive øget.

I løbet af de kommende tre sæsoner bliver der således tilføjet et stigende antal krav til klubberne.

Det drejer sig blandt andet om klubbernes regnskab, ungdomsarbejde, træningsfaciliteter, involvering i kvindefodbold og social involvering, skriver Uefa, uden at specificere præcist hvad kravene er, eller hvornår de gælder fra.

2,3 milliarder kroner er en stigning på 76 procent i forhold til de 1,3 milliarder kroner, som Uefa udbetalte om året i den forgangne cyklus fra 2021-2024.

Stigningen skal ses i lyset af, at indtægterne er steget meget, efter at Uefa fra denne sæson udvidede sine turneringer til det nuværende format med tre ligaspil med hver 36 hold.

Samlet set er indtægterne således vokset til 4,4 milliarder euro, svarende til 32 milliarder kroner.

Heraf går knap 25 milliarder kroner til præmiepenge til de 96 hold i ligaspillene, mens resten fordeles mellem solidaritetsbidrag, administration, kvindefodbold og andre mindre poster.

Solidaritetsbidragene fordeles mellem de klubber i de enkelte landes bedste rækker, som ikke spiller med i de europæiske turneringer, og nogle steder - som i Danmark - også til klubberne i de lavere rækker.

Beløbet til de enkelte lande afhænger af både præstationerne i den igangværende sæson og placering på koefficientranglisten.

I Danmarks tilfælde har der typisk været tale om et tocifret millionbeløb på omkring 15-30 millioner kroner, hvilket altså nu får et boost, samtidigt med kravene øges.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT