Kønsanbefaling i fodbold er til skelsættende afstemning

10. JAN 2025 • 07:00SPORT

En DBU-afstemning i Herning vil være med til at afgøre, om transkønnede skal have lov til at spille med piger.

Skal en person, der biologisk er født som dreng, men som ikke identificerer sig som dreng eller mand, kunne spille med i breddefodboldens pige- eller kvinderækker?

- Ja, lyder essensen i et forslag, der lørdag er til afstemning i den største af de seks lokalunioner i Dansk Boldspil-Union (DBU). Nemlig DBU Jylland.

De øvrige fem lokalunioner i DBU vil først senere skulle tage stilling til emnet. Derfor er lørdagens afstemning på DBU Jyllands delegeretmøde i Herning noget, de andre lokalunioner og mange andre i dansk fodbold holder øje med.

Der er meget andet på dagsordenen, men det er forslaget om kønsanbefalingerne, der har fyldt klart mest.

Helt konkret lyder forslaget, at det fremover i breddefodbolden skal være muligt for en transkønnet, interkønnet eller nonbinær person selv at vælge, hvilket køn vedkommende spiller med.

Hvis der stemmes for forslaget, vil det blive indført som et forsøg fra sommeren 2025 og frem til sommeren 2027.

For at forstå, hvorfor afstemningen i Jylland er så vigtig, kræver det, at man går lidt tilbage i tiden.

I 2022 udarbejdede Danmarks Idrætsforbund (DIF) en række anbefalinger vedrørende transkønnede, interkønnede og nonbinære i dansk idræt.

DIF anbefalede, at specialforbundene - heriblandt DBU - snarest fandt ud af, hvordan man forholder sig til personer med forskellige kønsidentiteter.

Det fik DBU til at nedsætte en arbejdsgruppe, der i 2023 holdt fire møder og til slut kom frem til en række anbefalinger.

Arbejdsgruppen anbefalede i efteråret 2023, at folk selv skal kunne vælge, i hvilken kønskategori de vil deltage i breddefodbold.

Spoler man et år længere frem i tiden, skulle DBU Jyllands fire regioner i november sidste år stemme om forslaget.

To regioner stemte for, mens to regioner stemte forslaget ned. Her var reglen om simpelt flertal gældende.

Kun hvis alle fire regioner havde stemt imod, var forslaget faldet helt bort.

Nu er det i stedet på dagsordenen som et af i alt otte forslag. Lørdag kræver det dog to tredjedeles flertal at få forslaget vedtaget.

Det oplyser Jens Christian Hansen, der ud over at være med i arbejdsgruppen også er formand for DBU Jylland Region 4, der hører til Syd- og Sønderjylland.

- Kravene skærpes, og det hænger sammen med vores vedtægter. Når der er tale om lovændringer, kræver det to tredjedeles flertal.

- Umiddelbart er det lidt op ad bakke i forhold til at få nok stemmer. Det er ikke for meget at konkludere, lyder det fra Jens Christian Hansen.

Han er tilhænger af forslaget ligesom de tre øvrige formænd i de jyske regioner. Som eksempel på, hvor splittede man generelt er i det jyske, blev der kun stemt for forslaget med stemmerne 30-29 i den sydjyske region.

Jens Christian Hansen har været med til alle fire årsmøder i de fire jyske regioner sidste år og melder generelt om en stor og heftig debat.

Han vurderer, at lørdagens afstemning kan blive meget tæt. Emnet er blevet bearbejdet lidt mere ude i klubberne, og der er kommet flere perspektiver på det.

- Debatten afgør, hvor meget og hvor lidt de forskellige ting bliver vægtet. Alt andet lige vil der være flere, der siger ja til det, end hvis man bare talte stemmerne fra årsmøderne op, hvor nogle stemte nej, fordi de var usikre.

- Det er derfor, vi har årsmøderne. For at blive klogere hen ad vejen og dykke mere ned i det. Så det kan godt rykke sig, siger Jens Christian Hansen.

DBU Jyllands delegeretmøde i Herning begynder lørdag klokken 9 og forventes afsluttet klokken 15.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT