EU åbner for at lempe sanktioner mod Syrien efter magtskifte
Store EU-lande og senest unionens udenrigschef åbner for at ophæve flere økonomiske sanktioner mod Syrien.
Omkring en måned efter Bashar al-Assads fald fra præsidentposten i Syrien er EU begyndt at åbne for at lempe sine sanktioner mod landet.EU's udenrigschef, Kaja Kallas, siger fredag, at det kan ske, hvis Syrien arbejder mod at skabe en inkluderende regering, som beskytter minoriteter.
- EU kan gradvist lempe sanktionerne, hvis der sker håndgribelige fremskridt, skriver Kallas på det sociale medie X.
Tidligere på ugen skrev Reuters, at Tyskland ifølge unavngivne kilder arbejdede på at få opbakning hos de andre EU-lande til lempelser.
Frankrigs udenrigsminister har desuden sagt, at man hurtigt vil kunne ophæve de økonomiske sanktioner, der hindrer humanitær bistand i at nå frem til befolkningen i Syrien, hvor borgerkrig har hærget i 13 år.
Den type sanktioner har USA ophævet midlertidigt.
Det er sket, efter at oprørsstyrker styrtede præsident Bashar al-Assad i december. Siden er der etableret en overgangsregering.
Hvis yderligere sanktioner mod Syrien skal droppes, skal der mere til, mener Frankrig.
- Endeligt er der andre sanktioner, som vi diskuterer med vores europæiske partnere, som kan ophæves. Men det afhænger selvfølgelig af, hvor hurtigt der tages hensyn til vores forventninger til Syrien i forhold til kvinder og sikkerhed, sagde den franske udenrigsminister, Jean-Noel Barrot, onsdag.
Det kræver enstemmighed blandt de 27 EU-lande at indføre og ophæve sanktioner.
Både amerikanske og europæiske sanktioner forbyder en lang række former for handel med Syrien. De er blevet indført gennem den lange årrække, hvor landet var styret af Assad-familien.
Det er forkert at beholde sanktionerne nu, har Syriens nye de facto leder, Ahmed al-Sharaa, sagt.
Han stod i spidsen for de oprørsstyrker, der tvang Assad på flugt. Præsidenten havde ifølge menneskerettighedsorganisationer gennem år behandlet blandt andet demonstranter meget brutalt.
Ifølge al-Sharaa bør "offeret og undertrykkeren ikke behandles på samme måde".
/ritzau/