Naturvenner advarer: Sjælden orkidé trues af kæmpe vindmøller

21. OKT 2024 • 10:19INDLAND/KRIMINAL

Thy-gøgeurt findes kun i det nordvestlige Jylland, hvor testcenter for vindmøller ifølge planen skal udvides.

En udvidelse af det nationale testcenter for vindmøller i Østerild i Thy risikerer at gå ud over den sjældne orkidé Thy-gøgeurt, der kun findes i Nordvestjylland.

Det skriver DR Nyheder.

Et flertal i Folketinget har besluttet sig for en forundersøgelse, der skal bane vejen for en udvidelse af testcenteret.

Men Danmarks Naturfredningsforening (DN) mener, at det vil være en fejl.

- Det er noget af Danmarks fineste natur. Det er stærkt beskyttet, dels af en fredning, dels er der paragraf 3-områder, og dels er det EU-naturbeskyttet (Natura 2000, red.), siger foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding, til DR.

Henrik Haaning fra konsulentfirmaet Avifauna Consult, som overvåger naturen i området, oplyser til DR, at den specielle orkidé har en meget lille udbredelse i det nordvestlige Jylland.

Men lige præcis i området, hvor testcenteret tænkes udvidet, har man ifølge konsulenten fundet "flere hundrede eksemplarer" af Thy-gøgeurt.

Udvidelsen af testcenteret skal efter planerne ske mod nord i området omkring Hjardemål Klit. Her skal der skaffes plads til yderligere fem testpladser med op til 450 meter høje vindmøller.

34 ejendomme i området står ifølge DR til at blive eksproprieret og nedlagt, hvis udvidelsen af testcentret gennemføres.

Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V) siger til DR, at testcentret i Østerild er valgt, "fordi vi ud fra en samlet vurdering vurderede, at det var her, man generede omgivelser og naboer mindst".

Før Folketinget kan træffe endelig beslutning om udvidelsen, skal der gennemføres en såkaldt miljø- og habitatkonsekvensvurdering.

Den forventes færdig i 2026.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT