Ny Vinterberg-serie høster store roser og sammenlignes med "Festen"

20. OKT 2024 • 22:59INDLAND/KRIMINAL

Dramaserien "Familier som vores" har haft premiere, og flere anmeldere kvitterer med fem ud af seks stjerner.

Den nye dramaserie "Familier som vores", der søndag har haft Danmarkspremiere, er instruktør Thomas Vinterbergs "mest betydningsfulde værk", siden han lavede dogmefilmen "Festen".

I hvert fald hvis man spørger Weekendavisens anmelder.

Generelt får TV 2-serien store roser med på vejen blandt anmelderne, og både Berlingske, Kristeligt Dagblad, B.T. og Jyllands-Posten kvitterer med fem ud af seks stjerner. Weekendavisen uddeler ikke karakterer.

Serien handler om, at staten beslutter at lukke Danmark på grund af stigende vandstand, og derfor skal alle evakueres.

De, der har råd, rejser til velhavende lande, mens de mindre velstillede er afhængige af det statsfinansierede program, der sender dem hen, hvor der er plads.

Ifølge Weekendavisens anmelder "får vi uden konkurrence den mest solide science fiction-præmis nogensinde udviklet på dansk jord".

- Og i løbet af de syv afsnit, hvoraf pressen har haft adgang til samtlige, bliver der så sandelig truffet sære, nogle gange decideret dårlige valg. Men fundamentet er så solidt, at det kan klare snart hvad som helst. Det skrider aldrig, lyder det.

Derudover roser Berlingskes anmeldere, at gaderne fortsat er "knastørre" i de første tre afsnit. Det giver nemlig seeren "langt bedre mulighed for at koncentrere sig om karakterernes psykologi og relationer".

Dertil mener B.T.'s anmelder, at det generelt er "en kæmpe styrke, at man ikke starter helt op i det røde felt, men i stedet langsomt skruer på panik-knappen".

Hos Kristeligt Dagblad kalder anmelderen serien for "modet til at trykke, hvor det gør ondt".

- Den viser os alt det, vi har at miste, og at det er rigtig meget mere, end vi tror. Og den har styrken til at understrege nødvendigheden af at kæmpe for det, vi har, skriver anmelderen.

I Politiken får den tre ud af seks hjerter. Her roser anmelderen seriens produktionsdesign og skuespil. Dog bliver det også af og til, "så forudsigeligt, at man river sig i håret".

Imens skriver Ekstra Bladets anmelder, at "Familier som vores" nok skal blive et hit.

- Thomas Vinterberg kender sit kamera og tør hvile i scenerne, mens stemningen skifter. Det er en serie, danskerne vil tale om, fordi den sætter tanker i gang, lyder fra anmelderen, der giver serien tre ud af seks stjerner.

Hos Jyllands-Posten kaldes serien "forbandet barsk og stærk, fordi man ikke kan lade være med at tænke over, hvad man selv ville gøre i situationen".

Informations anmelder giver ikke serien karakterer, men mener, at "Familier som vores" langt hen ad vejen er "et stærkt bud på en fængende historie, der taler til sin tid om dens altoverskyggende problemer".

Den kaldes dog også "lidt af en dystopisk sæbeopera, der udfolder sine pointer ved hjælp af drivende sentimentale symboler og en lige lovlig sorthvid karaktertegning".

Det er Thomas Vinterbergs første serie. Hans helt store gennembrud kom med dogmefilmen "Festen", der modtog hæder både herhjemme og i udlandet.

Siden lavede han blandt andet filmen "Druk", der i 2021 gav den danske instruktør en Oscarstatuette.

"Familier som vores" havde i september verdenspremiere på den internationale filmfestival i Venedig. Den består af syv afsnit og kan ses på TV 2 og TV 2-play.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT