I fremtiden kan stormfloder ramme endnu hårdere

20. OKT 2024 • 23:52INDLAND/KRIMINAL

Selv ved en tiårshændelse kan der i fremtiden komme "kæmpe oversvømmelser", siger forsker om ny rapport.

De danske byer skal sikre sig bedre mod stigende vandstand,

Ellers vil tusindvis af boliger, sommerhuse, virksomheder og offentlige bygninger jævnligt stå under vand i slutningen af dette århundrede.

Det viser nye beregninger fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), skriver Politiken i mandagens avis.

Beregningerne er en del af en ny rapport fra forskernetværket Navigating 360, der offentliggøres mandag.

Rapporten "Når stormfloderne rammer" viser for første gang, hvor store ødelæggelser tre udvalgte byer - Kalundborg, Kerteminde og Nakskov - vil opleve, når isen smelter, og vandstanden i havene stiger.

I Nakskov bliver hver tredje bolig oversvømmet, og mere end 4000 mennesker skal midlertidigt finde sig et andet hjem.

Ifølge avisen kommer prisen for skaderne i byen til at ligge på samlet 2,4 milliarder kroner. I Kerteminde vil oversvømmelserne ramme hver fjerde bolig og i Kalundborg hver syvende.

- I 2100 har en tiårshændelse højere vandstand end en hundredårshændelse har i dag, siger DTU-professor Kirsten Halsnæs, som er ansvarlig for beregningerne, til avisen.

Hun konstaterer samtidig, at der selv ved en tiårshændelse kommer "kæmpe oversvømmelser".

Samtidig siger hun, at staten bliver nødt til at hjælpe med at sikre andre dele af landet mod stormflod ud over den jyske vestkyst. Her betaler staten for, at der fodres med havsand, så der ikke kommer erosion, skriver Politiken.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) siger i en skriftlig kommentar, at opgaven med at beskytte kysterne bedst ligger i kommunerne, "fordi de har det lokale kendskab".

Han siger desuden, at staten siden 2020 har afsat i alt 580 millioner kroner til en tilskudspulje, og at staten yder rådgivning til de kommuner, der bliver betegnet som "risikoområder".

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT