Danskere på flugt i ny serie - selv under voldsomt pres samarbejder vi

20. OKT 2024 • 21:23INDLAND/KRIMINAL

I en ny tv-serie skal alle evakueres. I akut opståede kriser handler vi nogenlunde fornuftigt, siger psykolog.

Søndag aften har TV 2 haft Danmarkspremiere på dramaserien "Familier som vores", hvor Danmark på grund af en stigende vandstand lukker ned, og alle derfor skal evakueres.

I serien følger seerne, hvordan en række personer handler og reagerer, nu hvor de må flygte fra det liv, de hidtil har kendt.

Og når vi mennesker møder akut opståede kriser, handler vi faktisk forholdsvis fornuftigt, i forhold til den situation vi står i.

Det fortæller krisepsykolog og forfatter Rikke Høgsted, der er stifter af Institut for Belastningspsykologi.

- Når man går ind og undersøger pludseligt opståede katastrofesituationer, vil man se, at langt de fleste reagerede hensigtsmæssigt i forhold til de informationer, der var tilgængelige på det tidspunkt i kriseforløbet.

- Og selv under voldsomt pres samarbejder man med de personer, som er omkring én, siger hun.

"Familier som vores" er den Oscar-vindende instruktør Thomas Vinterbergs første serie, og den havde i september verdenspremiere på den internationale filmfestival i Venedig.

Serien rummer temaer som kærlighed og afsked. Og i et interview med mediet Soundvenue har Vinterberg sagt, at han har været og stadigvæk er "nervøs for, at "Familier som vores" bliver betragtet som en klimaserie".

Rikke Høgsted understreger, at hun udtaler sig generelt og ikke om selve serien.

Hun forklarer, at vores nervesystem - i grove træk - beder os om reagere på mindst en af fire følgende måder, når vi for alvor kommer under pres:

Nemlig "kamp", hvor vi konfronterer risikoen, og "flugt", hvor vi reducerer risikoen ved at tage benene på nakken og flygte.

Vi kan også "fryse", så tankerne stopper. Ved den fjerde reaktion "overtilpasser" vi os og vil gøre hvad som helst for at sænke trusselniveauet.

Når krisen er ovre, kan det for nogle - særligt dem, der er trænet til at reagere på kriser - være traumatisk at kigge tilbage på, hvordan de handlede under krisen, forklarer Rikke Høgsted.

- Da jeg arbejdede som militærpsykolog, oplevede jeg, at det blev et stort traume, hvis nogle af soldaterne i en akut situation begyndte med at flygte for derefter at tænke "nå nej, jeg skal have sikret det og det område".

- Så nogle gange er man efterfølgende mere optaget af, hvordan man reagerede, end selve det, der egentlig skete. Og det vidner om, at vi ønsker at være i kontrol, siger hun.

"Familier som vores" består af syv afsnit og kan ses på TV 2 og TV 2 Play.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT