Flere forældre vælger at vaccinere deres børn mod skoldkopper

21. OKT 2024 • 07:18INDLAND/KRIMINAL

Skoldkoppevaccine er ikke en del af børnevaccinationsprogrammet. Alligevel vælger flere forældre vaccinen til.

På få år er antallet af skoldkoppevaccinerede børn steget fra omkring 200 om året for ti år siden til cirka 7500 børn i 2023.

Det fremgår af en opgørelse til Folketingets sundhedsudvalg, skriver Berlingske.

Det er særligt efter coronapandemien, at antallet af vaccinerede mod skoldkopper er steget.

- Mange opfatter stadig skoldkopper som en relativt mild sygdom, fordi den ikke er med i børnevaccinationsprogrammet.

- Men der er børn, som får komplikationer og må indlægges. Særligt for immunsvækkede børn kan det være en alvorlig ting at få skoldkopper, siger Carsten Schade Larsen, cheflæge hos Danske Lægers Vaccinations Service, som står for en stor del af vaccinationerne, til Berlingske.

Skoldkoppevaccinen skal gives i to doser, som koster 850 kroner stykket. Det er særligt forældre i hovedstadskommuner, der vælger vaccinen til.

I andre dele af landet er der dog stort set ingen, der får deres børn vaccineret, viser tal fra producenten, MSD, ifølge avisen.

Skoldkopper er en almindelig børnesygdom, der er den mest smitsomme. Den viser sig ved feber og udslæt, der består af knopper, blærer og skorper over hele kroppen.

De fleste børn får sygdommen som små og bliver immune resten af livet. Langt de fleste oplever et mildt til moderat forløb, fremgår det af sundhed.dk.

Voksne, der ikke har haft skoldkopper som barn, kan blive smittet. Her oplever de fleste at føle sig mere syge end børn.

Danske Lægers Vaccinations Service tilbyder vaccine mod skoldkopper til personer, som ønsker beskyttelse mod skoldkopper. Man betaler selv for vaccinen, men kan eventuelt få tilskud fra private sygeforsikringer.

Flere lande har gjort skoldkoppevaccinen til en del af deres børnevaccinationsprogram.

Det gælder blandt andet Tyskland, Finland, USA og Island.

I det danske børnevaccinationsprogram bliver der vaccineret mod ti sygdomme. De er ifølge Sundhedsstyrelsen valgt, fordi de "er alvorlige og forekommer relativt ofte".

Skoldkopper er ikke en af de sygdomme, der vaccineres mod.

Styrelsen laver løbende vurderinger af, hvorvidt en ny vaccine skal indføres i programmet.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT