500 år gammel guldring dukker op syd for Hillerød

3. OKT 2024 • 12:27INDLAND/KRIMINAL

Arkæolog har fundet en sjælden guldring på det sted, hvor landsbyen Egespur var placeret i senmiddelalderen.

En 500 år gammel guldring er dukket op ved en arkæologisk udgravning syd for Hillerød.

Det fortæller Museum Nordsjælland til TV 2 Kosmopol.

Fundet beskrives som usædvanligt af arkæolog Nina Heineth, der fandt ringen med en metaldetektor i slutningen maj i udkanten af den tidligere middelalderlandsby Egespur.

Guldringen dukkede op i de øverste muldlag og er formentlig blevet tabt af en fin gæst udefra.

- Det er ikke noget, vi havde forventet at finde, fordi det er en landsby, vi udgraver. Det er en meget, meget rig person, der har båret den her ring, siger Nina Heineth.

Hvis ikke guldringen, der vejer ti gram og er udsmykket med kristne motiver, var blevet tabt af ejeren, så var den formentlig aldrig nogensinde blevet fundet.

- Guldringe er noget, som man også dengang har passet på og ikke har ønsket at miste. Derfor er det relativt sjældent, at vi finder dem, siger arkæologen.

Hvilken person, der mere nøjagtig har ejet ringen, er indtil videre omgærdet med stor mystik.

- Det kan være lidt svært at sige, om det er en mand eller en dame, der har båret den, men den er stor i omkredsen. Den kan have siddet omkring en tommelfinger, siger Nina Heineth.

Metaldetektoren bimlede allerede på andendagen for udgravningen af området, hvor Egespur lå frem til 1558, indtil landsbyen blev nedlagt på kongens befaling.

Der skal bygges nyt i området syd for Hillerød, og derfor er arkæologer i gang med at sikre og registrere forhistoriske levn. Arbejdet skal stå på i fire år.

- I de skriftlige kilder står der, at der har været ti gårde og nogle byhuse. Men passer det? Det ved vi ikke. Vi prøver at finde ud af landsbyens historie og udvikling gennem 1000 år, siger hun.

Den mystiske guldring med motiver af Jesus på korset, Jomfru Marie og Johannes Døberen bliver opbevaret i en bankboks.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT